Hatályba lépett a magyar-török szociális biztonsági egyezmény

Hosszas várakozás után 2018. április 1-jén hatályba lépett a magyar-török szociális biztonsági egyezmény. A felek nagyjából 3 évvel ezelőtt már megállapodtak az egyezmény részleteiről, de a hatálybalépéséhez szükséges utolsó értesítés kézhezvételére csak 2018-ban került sor.

Miért érdemes szociális egyezményeket kötni?

A nemzetközi egyezmények felülírják a nemzeti szabályokat. Ezzel bizonyos foglalkoztatási konstrukciók esetén mentességet biztosíthatnak a magyar járulékok fizetése alól, más esetben pedig hosszabb mentességi időszakot biztosíthatnak például a Magyarországon dolgozó külföldiek számára. Egyértelműsítik a mindkét államban dolgozó munkavállalók számára a nyugdíjak esetén fontos szolgálati idő számítását, illetve bizonyos egyezmények rendelkeznek például nem csak a kiküldött, hanem a vele utazó családtagok biztosítási jogviszonyáról is.

Az Európai Unión belül – a koordinációs rendeletnek hála – már régóta egységes szabályozás vonatkozik a tagállamok között mozgó munkavállalókra. A koordinációs rendelet alapján dönthető el, hogy egy nemzetközi terepen mozgó munkavállaló melyik tagállamban válik biztosítottá, így végső soron hol kell járulékot fizetnie. Amennyiben biztosítottak vagyunk az egyik tagállamban, alapvető egészségügyi szolgáltatásokat igénybe tudunk venni egy másik tagállamban – természetesen a rendeletben taglalt korlátozásokkal.

Ahogy minden hasonló szociális egyezmény, úgy a magyar-török szociális biztonsági egyezmény is az Európai Unió tagországai között már „felépített”, jól működő rendszerhez hasonló szabályrendszert alkalmaz az azt aláíró harmadik ország, jelen esetben Törökország és Magyarország viszonylatában.

Folytatás >>>

Forrás: wtsklient.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here