Harminc diák tanul Debrecenben pilótának – videóval

Tanzániai, török és dél-koreai hallgatója is van a Debreceni Egyetem hivatásos repülőgép-vezető képzésének. A szeptemberben kezdődött 7 féléves angol nyelvű kurzuson 30 diák vesz részt. A képzést az egyetem műszaki kara és a Pharmaflight, mint az intézmény Repülőmérnöki Kihelyezett Tanszéke idén hirdette meg először.

Idén szeptemberben harminc fővel indult el a hivatásos repülőgép-vezető képzés a műszaki karon.

– Nem csak a repülőgép vezetését, a repülőgép elméletével és gyakorlatával kapcsolatos tantárgyakat tanulják, hanem ugyanúgy mint más műszaki hallgatók, a közismereti mérnöktantárgyakat, matematikát, fizikát, mechanikát, mechatronikát, elektronikát is amellett, hogy a repülőgéppel kapcsolatos tantárgyaik is vannak – mondta Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatási dékánhelyettese.

Elsőben például azt tanulják, hogy a repülőtereken mit jelentenek a különböző színek, a sárga a piros és a fehér, illetve, hogy mit jelentenek a kifutópályán szereplő számok.

Később viszont együttműködve a Pharma-Fligth kutató-képző központtal szimulátorokon gyakorolnak majd, ahol egy Airbus 320-as, vagy egy Boeing 737-es pilótafülkéjében ismerkedhetnek a népszerű gép típusokkal.

A három és fél éves képzés során a pilótáknak 750 elméleti és 200 gyakorlati órát kell teljesíteniük.

A Debreceni Egyetem képzése azért is különleges, mert a diplomához típusengedélyt is ad, amivel az itt végzett pilóták a légitársaságoknál rendszeresített repülőgépeket azonnal vezethetnek majd. A képzés félévenként több mint 4 és fél millió forintba kerül.

Forrás: www.dehir.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here