Hamarosan kezdődik az Antalya Filmfesztivál

fesztivalAz 53. Antalya Filmfesztivált október 16. és október 23. között rendezik meg a török riviéra „fővárosának” is nevezett Antalyában.

A közelmúltban Isztambulban tartott sajtótájékoztatón Menderes Türel, Antalya polgármestere arról számolt be, hogy az idei díjátadón két új kategóriában is hirdetnek nyerteseket. A közelmúltban lezajlott politikai események miatt létrehozták a július 15-i puccskísérlet mártírjaira, valamint a menekültekre összpontosító kategóriákat, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet az emberi tragédiákra.

Türel arról is beszélt, hogy a nemzetijátékfilm-verseny győztese 100 000 török líra (kb. 9 millió forint), a nemzetközi verseny első helyezettje pedig 50 000 török líra (kb. 4,5 millió forint) pénzjutalomban részesül.

A fesztivál díszvendégei között két a francia színész is lesz, Gerard Depardieu és Audrey Tautou.

A zsűriben olyan neves személyiségek kaptak helyet, mint Naja Najjar (rendező), Wash Westmoreland (rendező), Rutger Hauer (színész), Andie MacDowell (színésznő), Nursel Köse (színésznő) és a Nemzetközi Szarajevói Filmfesztivál alapítója és igazgatója, Mirsad Purivatra.

Az eseménnyel párhuzamosan indítanak egy másik versenyt is, melyen olyan alkotások szerepelnek majd, melyeket részben vagy egészben Antalyában forgattak, a nyertes itt is 100 000 török lírát kap.

A polgármester azt is elmondta, hogy a rendezvényt október 15-én a hagyományos fesztivállal nyitják meg, valamint létrehoznak egy fesztiválközpontot és egy fesztiválutcát is. A fesztiválközpontnak az Üvegpiramis Kongresszusi Központ és a Vásárközpont ad helyet. A piramis és a Kulturális Központ között található Királyok útja lesz a fesztiválutca, ahol beszélgetéseken, dedikáláson, koncerteken, workshopokon, kiállításokon és egyéb közösségi rendezvényeken vehetnek részt a látogatók.

A tavaly elhunyt antalyai színészről, Sümer Tilmaçról is megemlékeznek majd az eseményen.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here