Haluk Bilginer török művészé az Emmy legjobb férfi színész díja

Idén 47. alkalommal adták át a nemzetközi Emmy-díjakat New Yorkban. Mind Törökország, mind Magyarország sikert aratott. A legjobb női színésznő díját – magyar színészként először –  Gera Marina kapta az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért. Haluk Bilginer pedig az első török művész, aki átvehette ezt a rangos elismerést. A Şahsiyet című webtévésorozatban nyújtott alakításáért jutalmazták a legjobb férfi színész díjával.

forrás: ensonhaber

A legjobb férfi színész kategóriában a török jelölt mellett angol, német, brazil név szerepelt. Haluk Bilginer a tévésorozatban egy Alzheimer-kórban szenvedő beteg, Agâh karakterét alakítja.

A magyar nézők láthatták még őt a Fűrészporos mesék című filmben vagy az Ezel című sorozatban is. 1954-ben született Izmirben, és 1971 óta áll színpadon. Külföldön híressé az 1985-ös EastEnders BBC sorozatban vált. Filmográfiájában 30 film és 17 sorozat szerepel, még hollywoodi sorozatban is játszott (Indiana Jones). 1996-ban megalapította az isztambuli Oyun Atölyesi nevű színházat.

 „Nagyon jól érzem magam. Attól még boldogabb vagyok, hogy Törökország kapja ezt a díjat. Boldoggá tesz, hogy ez a munka, melyet nagy szeretettel és odaadással végeztünk, nemzetközi hírnévre tehet szert. Végtelenül boldog vagyok.” – mondta az AA riporterének a díj átvétele után.

A Şahsiyet  (Személyiség) című sorozatot 2018. március 17. és június 8. között, 12 részben vetítették Törökországban a Puhutv internetes médiaszolgáltató oldalán. Főszereplője Agâh Beyoğlu egy nyugdíjas bírósági dolgozó, aki a legnyüzsgőbb isztambuli kerületben, Beyoğluban él egyedül, mert lánya külföldre költözött, felesége elhunyt. Amikor az Alzheimer-kór megtámadja, élete teljesen felborul, emlékezetvesztésben szenved, minden emléke eltűnik. Ám ráébred, hogy ez lehetőséget is jelent, így végre akar hajtani egy gyilkosságot, melyet évek óta tervez. Úgy gondolja, ha úgyis elfelejti ezt a bűnt, akkor megteheti.

A történések része lesz Nevra, egy rendőrnő, akinek ez a gyilkosság szintén teljesen megváltoztatja az életét.

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here