Gumilövedékkel és könnygázzal verte szét a török rendőrség az erőszak ellen tüntető nőket

Eközben Erdogan arról mondott beszédet, hogy a nők elleni erőszak az egyik legsúlyosabb emberiességellenes bűn.
Gumilövedékkel és könnygázzal verte szét a török rendőrség hétfőn a nők elleni erőszak miatt egyébként békésen demonstráló nők menetét Isztambulban. Twitteren közzétett videófelvételeken az látszik, hogy rohamrendőrök előbb útját állták a menetnek egy sorfallal, majd váratlanul tüzet nyitottak. A tüntetést korábban a hatóságok be is tiltották, végül azonban engedélyezték.

A demonstráción több száz vagy néhány ezer lehetett a résztvevők száma a képek alapján. Többségükben nők vonultak, de nem kizárólag. Sokan transzparenseket vittek, mások zászlókat, amelyekre Törökországban meggyilkolt nők nevét írták. A hatóságok erőszakos fellépését némileg az magyarázhatja, hogy – mint a Mérce.hu a török Tele1 TV nyomán írja – háborúellenes szlogenek is elhangzottak. Ez a török szíriai offenzíva nyomán kifejezetten kényes kérdés; rendszeresen előfordul, hogy terrorizmus támogatásával vádolnak meg a hadműveletek ellen akár csak internetes kommentekben felszólaló embereket.
A felvonuló nők egy közleményt is közzé tettek a tüntetés előtt. A közleményben a tüntetők tiltakoztak a gyerekházasságok miatt, és azért, mert szerintük az igazságszolgáltatás Törökországban nem kezeli helyén a nők elleni erőszakot.
“A nők elleni erőszak súlyos probléma Törökországban, ahol csak az utóbbi egy évben legalább 440 nőt öltek meg. Minden negyedikkel a férjük vagy vőlegényük végzett”

– említi meg az esetről diszkréten, de azért mégis beszámoló MTI. Eközben a török állami hírügynökség, az Anadolu arról írt, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök hétfőn az egyik legsúlyosabb emberiesség ellenes bűnnek nevezte a nők elleni erőszakot. Suleyman Soylu belügyminiszter sietett hozzátenni, hogy tavaly óta mintegy 20 százalékkal csökkent a családon belüli erőszak regisztrált eseteinek száma. Ám ez a valóságban vélhetően sajnos nem jár együtt az esetek számának tényleges csökkenésével. Ilyen mértékű visszaesés – különösen egy olyan népes országban, mint a 81 milliós Törökország – inkább a számítás, illetve regisztrálás módszereinek megváltoztatását takarhatja. A meggyilkolt nők száma Magyarországon például 2014-ben 96 volt – a nyolcszor ilyen népes Törökország 440-es száma ennek fényében legalább olyan kérdéses, mint a 20 százalékos visszaesés a családon belüli erőszak Törökországban regisztrált eseteinek számában. Így a török rezsim azzal, hogy elleplezi a probléma mértékét, csak súlyosbítja azt.

Forrás: nepszava.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here