Gül Baba türbéje: minden elképzelhető problémával meg kellett birkózni

A Gül Baba türbéje rekonstrukciója közben komoly együttműködésre volt szükség a magyar és török szakemberek között – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Andor Anikó Ybl-díjas kert- és tájépítész.

Nehéz sorrendet felállítani, hogy mi okozta a legtöbb fejtörést a Gül Baba türbéje felújítása során, mind műszakilag, mind tájépítészetileg jelentős kihívást jelentett, jegyezte meg Andor Anikó az InfoRádió Aréna című műsorában. Ami műszaki probléma elképzelhető, azzal mind meg kellett birkózni, komoly, elmélyült munkát, rengeteg egyeztetést igénylő munka volt, tette hozzá az Ybl-díjas kert- és tájépítész.

A primer igények között szerepelt például a fundamentum megteremtése,
vagyis, hogy áthidalják a 28 méteres szintkülönbséget, fent a Rózsadomb és lent a Margit-körút közötti napi gyalogos átvezetés biztosítását a munkálatok során, magyarázta Andor Anikó.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség közötti támogatási megállapodás értelmében a török fél több mint 3 millió euróval járul hozzá Gül Baba türbéjének, valamint közvetlen és tágabb környezetének felújítási költségeihez, így a Gül Baba utca burkolatcseréjéhez is. A beruházás előreláthatólag 2017. második félévében készül el.

A török szakemberekkel folyamatos volt az egyeztetés, akik részéről ritkán tapasztalható kedvesség és megértés áradt, jegyezte meg az egyetemi tanár.

A cikk folytatása >>>

Infostart


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here