Görögországba viszik a legtöbb utast az irodák

A topcélpontok közül egyedül Törökország tudott nagyobb növekedést felmutatni a magyar turisták körében: a KSH adatai szerint míg 2017-ben 18 ezer honfitársunk utazott szervezett úttal Törökországba, tavaly már 34 ezren keltek útra – elsősorban a török Riviérára. Ezzel Törökország részaránya a magyar utasok fogadásában 2,9 százalékról 5,4 százalékra nőtt.

Az elmúlt évben sikerült némileg javítaniuk helyzetükön a kiutaztatóknak: a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a 2017. évi 6,2 százalékos visszaesést követően tavaly 629 ezer honfitársunk utazott magyar utazási iroda szervezett programja keretében külföldre, ami 12 ezres, 1,6 százalékos növekedés éves összevetésben.
Miközben az egyéni utazásoknál toronymagasan Horvátország a magyarok fő utazási célpontja, a szervezett utak keretében tovább tart Görögország hegemóniája. Az elmúlt évben is minden ötödik szervezett útra induló honfitársunk Hellászt vette célba, az utazási irodák segítségével 128 ezer magyar 910 ezer vendégéjszakát töltött görögországi pihenéssel. Görögországot Olaszország követi, a szervezett utakon részt vevők 10,3 százaléka vett igénybe szolgáltatást a magyar utazási irodáknál. A legnagyobb visszaesést a szervezett utak körében épp Horvátország könyvelhette el: míg 2017-ben az útra kelők 10,5 százalékát szállították délnyugati szomszédunkhoz az irodák, tavaly már csak a kiutazások 7,8 százalékát tette ki az a 49 ezer magyar, akiknek Horvátországban szerveztek szállást és attrakciókat az utaztatók. Jelentős visszaesést könyvelt el Olaszország és Görögország is, de lényegében minden nagyobb fogadó országnak kevesebb szervezett magyar utassal kellett beérnie. Ezek közé tartozik az elsősorban a téli sportok miatt felkapott Ausztria is: míg 2017-ben a szervezetten utazók 8,4 százaléka vette célba a sógorokat, addig tavaly már csak az ügyfelek 7 százalékának, 44 ezer magyarnak adtak el ausztriai kirándulást az utazásszervezők.

Forrás: www.vg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here