Görögország nem adja ki a török tiszteket

Megtagadta a görög legfelső bíróság csütörtökön annak a nyolc török katonának a kiadatását, akik a tavaly júliusi államcsínykísérlet kudarca után menekültek helikopterrel Görögországba.

A legfelsőbb bíróság elfogadta a védelem álláspontját, amely szerint nincs garancia arra, hogy a Törökországba való esetleges visszatérésük után a katonák ügyét tisztességes eljárás keretein belül bírálnák el. A védelem azzal kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki, hogy a katonákat hazatértük után kínzásnak vetnék alá, mely akár az életükbe is kerülne. A nyolc török menedékkérő védelmét illetően hat esetben a bíróság egyhangúlag, két társuk ügyében a többségi szavazat döntött.

A török fegyveres erők nyolc tagja július 16-án, vagyis mindössze órákkal az elvetélt államcsínykísérletet követően szökött katonai helikopteren Alekszandropolisz görög határvárosba, ahol azonnal menedékkérelmet nyújtottak be.

A görög hatóságok akkor illegális határátlépés miatt őrizetbe vették és két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket.

Ankara a férfiak azonnali kiadatását kérte arra hivatkozva, hogy közük volt a puccskísérlethez.

Forrás: www.origo.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here