Göbekli Tepét ábrázoló emlékbankjegyet adnak ki

Mint ahogy azt már biztos sokan tudják, a Törökország délkeleti részén található Göbekli Tepe egyike a legrégebbi régészeti lelőhelyeknek és a világ egyik legrégebbi szentélyét is itt találták meg. A legújabb euró bankjegyekre ezt a helyszínt nyomtatták rá.

Egy korábbi híradásunkból már értesülhettek róla a Türkinfo olvasói, hogy 2019-ben Törökország turizmusában meghatározó szerepet kapott Göbekli Tepe. Miután tavaly nyáron az UNESCO Világörökségi Listájának része lett, a török kormány úgy határozott, hogy 2019-et Göbekli Tepe évévé nyilvánítja, ezzel népszerűsítve a délkelet-törökországi tartományban található szent helyet és a régiót.

Özgür Honça numizmatikus és társai, İbrahim Gölgeli és Christian Petermann ezek után határozták el, hogy miután megkapják az Európai Központi Bank hozzájárulását, Göbekli Tepe legismertebb alakzatát fogják rányomtatni az euró bankjegyekre (betartva minden, a bankjegynyomtatásra vonatkozó előírást). Az emlékbankjegyekre egy „nulla” is kerül, ezzel szeretnék megakadályozni, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

A bankjegyek 2019. május 19-től lesznek elérhetők és összesen 10 000 darabot nyomnak belőle.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here