Gazdasági fordulatot hozhat az új török pénzügyminiszter

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Recep Tayyip Erdogan török elnök új kabinetjének bemutatásakor Mehmet Simseket nevezte ki pénzügyminiszterré, ami némi optimizmusra ad okot a tekintetben, hogy Törökország új gazdasági pályára állhat.

Simsek – aki leginkább piacbarát politikájáról ismert – a legfontosabb gazdasági tárcát, a kincstári és pénzügyi tárcát kapta meg. A politikus korábban többször szolgált már pénzügyminiszterként, majd 2015-tól és 2018-ig miniszterelnök-helyettesként is tevékenykedett.

Erdogan – akinek a 2023-as elnökválasztáson aratott győzelme azt jelenti, hogy még legalább öt évig hatalmon marad – az egészségügyi és a kulturális miniszter kivételével kabinetjének legtöbb tagját lecserélte. Az, hogy Simsek új csapatot hoz létre a kulcsfontosságú gazdasági tárcán belül, azt jelentené, hogy „elég erős kontrollt gyakorolhat majd a szélesebb körű gazdaságpolitika felett, a török gazdaságnak így van esélye arra, hogy visszatáncoljon a szakadék széléről” – fogalmazott Timothy Ash, a BlueBay Asset Management vezető elemzője.

A Goldman Sachs szakértői hasonló véleményen vannak: Simsek kinevezése nagyobb esélyt adhat egy racionális gazdaságpolitikai fordulatnak az országban. „Úgy véljük, Mehmet Simsek új pénzügyminiszterré választása növeli annak valószínűségét, hogy a monetáris politika ortodoxabb irányba mozdul el” – írta a Goldman június 3-ai jelentésében.

Folytatás

Forrás: kitekinto.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here