Fürdőlátogatás és előadás a Veli bej fürdőben – beszámoló

A Türkinfo Alapítvány és a Betegápoló Irgalmasrend szervezésében megvalósuló előadás kiváló témaválasztását jól mutatja, hogy rendkívül nagy érdeklődés előzte meg: 3 nap alatt beteltek a helyek, s le kellett zárni az eseményre való regisztráció lehetőségét.

A 2018. szeptember 20-án megrendezett esemény késő délutánján sokan gyülekeztek a Budapest II. kerületi Irgalmasok Veli bej fürdőjének előcsarnokában. A résztvevők izgatottan foglalták el a helyüket, majd dr. Potje László, a rendezvény előadója köszöntötte a közönséget.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője az irgalmasrendi testvérek egyik jelmondatával nyitotta meg beszédét: „Kapunk tárva, a szívünk még inkább”. Egy indiai utazására emlékezett vissza, melynek során egy kertész szavai érintették meg leginkább: „Ha az embernek van mit ennie, van ruhája, és van fedél a feje felett, akkor mindent megkapott, amit a föld adhat, mert az ember igazi lehetősége a másik emberben van.” Nagyon fontosnak tartja, hogy örökségünkre figyelemmel legyünk, megőrizzük azt utókor számára. A Veli bej fürdő épülete egyedülálló Európában, mert az egyetlen olyan török fürdő, mely ugyanolyan állapotában látható és használható, ahogy az 1574-ben megépítésre került.

A Türkinfo Alapítvány elnöke, Tarik Demirkan ezt követően örömét fejezte ki a megjelent sokaság láttán. Elmondta, hogy pontosan tíz éve, 2008-ban indult útjára az a kezdeményezés, amelynek célja az volt, hogy ne a történelmi sémák és tévhitek legyenek meghatározók, hanem hogy valós információk alapján reális képet nyújtson a szervezet Törökországról (magyaroknak) és Magyarországról (törököknek). A két nép, két kultúra között a Türkinfo hidat képezve szeretné ezeket az értékeket megőrizni és továbbadni.

A megnyitó beszédeket követően dr. Potje László lépett a színre, s kivetítéssel kísért előadásából színes képet festett a török fürdőkről. A figyelmes közönség megtudhatta, hogy kik és miért építették a fürdőket, hogy a hamam (gőzfürdő) mellett léteznek melegvizes forrásra épülő fürdők is, melyet ilidzának hívnak. Szemléletes fényképeken és rajzokon mutatta be a hamamok felépítését, helyiségeit, hogy a hideg helyiségből fokozatosan miként juthat el az ember a meleg helyiségbe, a forró fürdőbe, s hogy ezek milyen célt szolgálnak. Magyarország ismertebb török fürdőinek bemutatását követően megtudhattuk, hogy a Hódoltság idején körülbelül 75 török fürdő lehetett Magyarországon. A részletes beszámoló során olyan kérdésekre kaphattunk választ, hogy mit csinál a tellák a fürdővendégekkel, hogyan tervezték meg mérnöki pontossággal a fürdők fűtési rendszerét és a leghíresebb fürdők között számontartott isztambuli Hürrem Sultana Hamamról szóló videóban pedig a fürdőben zajló eseményeket nézhettük meg.

A fürdőkről szóló színes előadást követően Palotás Eszter a Betegápoló Irgalmasrend történetével és annak Veli bej fürdőhöz való kapcsolatával ismertette meg a megjelenteket. Megtudhattuk, hogy a hódoltság legszebben megépített fürdőjét Szokollu Musztafa budai pasának köszönhetjük, s azt is hogy miként adományozta az épületet 1806-ban Gróf Marczibányi István az Irgalmasrendnek. Az épület több viszontagságos évtizedet is megélt, majd Virág Csaba terveinek megfelelően teljesen felújításra került.

A történeti bemutatót követően a résztvevők végigjárhatták a Veli bej fürdő termeit, ahol személyesen is megcsodálhatták az előadáson elhangzottakat. Legmegdöbbentőbb számomra a helyiségek kialakításának harmóniája volt: ahogy a felhasznált burkolatokban, kiegészítő elemekben, bútorokban a múlt találkozik a jelennel, a régi a modernnel. Az eklektikusságában is harmonikus fürdőt mindössze 80 fő befogadására tervezték, s 12-től 15-ig zárva is tart a gyógyvíz lecserélése miatt. Szolgáltatásaik között 2 gőzfürdő, infra- és finnszauna, Kneipp-sétáló is helyet kapott, sétánk csúcspontját azonban mindenképpen a hagyományos török fürdőrész megtekintése jelentette, mely 5 medencéből áll: a nyolcszögletű, 36-38 fokos központi medencéből és ekörül négy önálló fürdőfülkében négy további különböző hőfokú kis medencéből.

A színes és informatív programot autentikus almateázás zárta, s a rendezvény sikerein felbuzdulva a szervezők már az előadás megismétlésének részleteiről értekeztek.

Aki szeretne részletesebben elmerülni a Betegápoló Irgalmasrend történetében és tevékenységében, az látogasson el honlapjukra, ha a török- és magyarországi török fürdőkkel kapcsolatban bővebb információkra kíváncsiak, akkor böngésszenek a Türkinfo cikkei között, például itt vagy itt, esetleg itt, ha pedig személyesen is szeretnének részesülni e pompás fürdő szolgáltatásaiból, akkor nézzék meg Veli bej fürdőjének honlapját, ahol minden információt megtalálhatnak.

Lukács Eszter – Türkinfo

Képek forrása: Veli bej fürdő honlapja és Rékasi Ica


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here