Folyik a vita a Ciprus közelében végzett török próbafúrások kapcsán

A török külügyminisztérium szerdán elutasította, hogy a görög külügyminisztérium, valamint az Európai Unió illetékesei továbbra is illegálisnak minősítik a Ciprus közelében május elején megkezdett török próbafúrásokat.

Közleményében a tárca úgy vélte: az unió nem képes ellátni a pártatlan közvetítő szerepét a két részre szakadt Ciprus helyzetének megoldását célzó folyamatban. A török külügyminisztérium egyúttal figyelemre méltónak nevezte, hogy a próbafúrásokat érintő nyilatkozataiban Görögország, illetve az Európai Unió említést sem tesz a ciprióta törökökről, úgy téve, mintha nem is élnének ott.

A tárca hangsúlyozta: a Ciprusi Köztársaság a nemzetközi joggal ellentétes módon képviseli a sziget egészét és tagja az Európai Uniónak, továbbá Görögországgal karöltve instabilitásba sodorja a Földközi-tenger keleti térségét. Hozzátették: uniós tagsága a ciprusi vezetést nem jogosítja fel a ciprióta törökök jogainak és érdekeinek kisajátítására.
Törökország első, Fatih nevű fúróhajója május eleje óta végez próbafúrásokat Ciprus nyugati partjainál. Második, Yavuz elnevezésű fúróhajóját annak ellenére indította el Ciprus irányába június második felében, hogy az unió tagországainak vezetői előzőleg válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba, amennyiben Ankara nem hagy fel ezen tevékenységével.

A török külügyminisztérium szerdán jelezte: a Yavuz, amely hétfő óta a Ciprustól északkeletre található tengeri területen tartózkodik, a ciprióta törökök nevében szintén próbafúrásokat végez majd a Famagustai-öbölben. Fatih Dönmez török energiaügyi miniszter júniusban elmondta: a Yavuz munkálatai mintegy három hónapon át fognak tartani.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn kijelentette: komoly aggodalomra ad okot Törökország azon szándéka, hogy ismét illegális próbafúrásokat végezzen Ciprus északkeleti partvidékén. Mogherini nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a területet Ciprus kizárólagos gazdasági övezetének tartja, így a tervezett újabb műveletek sértik Ciprus szuverenitását. Mogherini egyúttal arra szólította fel a török hatóságokat, hogy a jószomszédi viszony szellemében járjanak el, és a nemzetközi joggal összhangban tartsák tiszteletben a Ciprusi Köztársaság önállóságát és jogait.

Ciprus “drasztikus” lépéseket, közöttük szankciókat kért európai partnereitől Törökországgal szemben.

Folytatás

Forrás: kitekinto.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here