Folyamatosan növekszik Törökország balkáni befolyása

Finom iróniával számol be a bosznia-hercegovinai Slobodna Bosna hírportál a minapi török–szerb elnöki találkozóról.

Recep Tayyip Erdogan kétnapos szerbiai látogatása fogadásokkal, ünneplésekkel, látványos külsőségekkel zajlott ugyan, de a ceremóniákon részt vevő százötven üzletember és a két fél nyilatkozatai is elég nyilvánvalóvá tették, hogy új fejezet kezdődik Belgrád és Ankara viszonyában.

A bosnyák hírportál egyenesen a hajdani, kiválónak minősített történelmi példára hivatkozott, amikor Vucsity és Erdogan szívélyes gesztusait kommentálva „a 21. század Alekszandar Karagyorgyevityeként, illetve Kemal Atatürkeként” méltatta őket. Soha ilyen jók nem voltak még a két nemzet kapcsolatai, vélik a szakértők. Az ankarai delegáció is erőteljesen szorgalmazta az együttműködést. Török befektetések lesznek Szerbiában, és a szerb gazdaságnak támogatásokat fognak biztosítani. Az eset kapcsán a szarajevói hírportál kikérte egy török külpolitikai elemző és egy Balkán-szakértő véleményét is.

Erhan Türbedar szerint az aláírt megállapodások világosan jelzik, hogy egy „új kezdet” tanúi lehetünk, új korszakába lépett a török–szerb együttműködés. Ankara immáron stratégiai partnerként tekint Belgrádra. Ennek hátterében az állhat, hogy míg a tavalyi törökországi puccs idején a legtöbb európai állam vezetősége igyekezett semlegesnek mutatkozni, vagy netán szimpátiával viszonyult a puccsistákhoz, addig a szerb elnök a legelsők között sietett feltétlen támogatásáról biztosítani Erdogant.

Szerbia stratégiai pozíciója

Törökország szerint Szerbia kulcsfontosságú, megkerülhetetlennek számít a Nyugat-Balkán békéje szempontjából. Fontos tényező a stabilitás megőrzéséhez. Annál is inkább, mert a törököknek Európába a legrövidebb út Szerbián keresztül vezet – hangsúlyozta néhányszor a török elnök.

Forrás: www.hirado.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here