Feszült volt Merkel és Erdogan találkozója

Abban értettek egyet, hogy semmiben sem értettek egyet, nagyjából ezzel írható le Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török államfő berlini találkozója, amelynek végén közös sajtótájékoztatót tartottak.

A találkozó kézzelfogható eredménye volt, hogy Merkel bejelentette, októberben újra találkoznak Erdogannak, ezúttal a francia elnök, Emmanuel Macron is ott lesz, a téma Szíria lesz.

Bár mindketten igyekeztek méltatni a közös témákban tett erőfeszítéseket, meglehetősen feszült volt a két, a jogállamiságról és a demokráciáról meglehetősen eltérően gondolkodó állami vezető sajtótájékoztatója.

Merkel azt hangoztatta, a véleménykülönbségeket azért sem akarja elhallgatni, mert hisz a párbeszéd erejében.

A két állam kapcsolata meglehetősen megromlott az elmúlt két évben, miután az ankarai puccskísérlet utáni megtorlásokban Törökország kemény módszerekkel üldözni kezdte politikai mozgalmak híveit (gülenisták, kurdok) és újságírókat is, akik között sokan Németországban találtak menedéket. Törökország ugyanakkor hiába próbálja 69 személy kiadatását elérni, Németország ezt minduntalan megtagadja.

Folytatás >>>

Forrás: 444.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here