Ferenc pápa és az imám együtt ítélte el a vallási erőszakot

130 ezer ember előtt celebrált szentmisét Ferenc pápa Abu-Dzabiban. A Zajed Sportcsarnokban tartott, az egész arab világban élőben közvetített katolikus szertartás történelmi jelentőségű: ez az első alkalom, hogy a katolikus egyházfő az Arab-félszigetre látogatott. Ferenc a kairói Al-Aksza nagymecset muszlim világban meghatározó imámjával közös nyilatkozatban ítélt el minden, a vallás nevében elkövetett erőszakot.

Ő az első pápa, aki az Arab-félszigetre látogatott. Van olyan vendégmunkás, aki szerint ez olyan, mint Jézus jönne el az otthonába.

Soha nem járt még katolikus egyházfő az Arab-félszigeten, Ferenc most Mohammed bin Zájed, az Arab Emirátusok trónörökösének meghívására érkezett a viszonylagos toleranciájáról ismert arab országba. A kétnapos út tágabb külpolitikai kontextusáról és politikai érzékenységeiről már korábban írtunk, de a fő cél a vallásközi párbeszéd előmozdítása volt, ami egyébként is Bergoglio egyik meghatározó egyházpolitikai célja.

A vallásos cselekedetet folyamatosan meg kell tisztítani a visszatérő kísértéstől, hogy ellenségként és ellenfélként bélyegezzen meg másokat – hangsúlyozta a hétfői nagy vallásközi találkozón az arab világba az olajágat tartó fehér galamb jelképével érkező pápa, aki az üdvösség több lehetséges útját emelte ki ezúttal is: „A mennyország reménye mindenkit átölel, diszkrimináció és privilégiumok nélkül”.

A keresztény és muszlim meghívottakon kívül zsidó, buddhista, hindu díszvendégekkel tartott esemény kezdeményezője az az Ahmed al-Tajeb sejk, a kairói Al-Azhar nagymecset imámja volt, akivel Ferenc pápa már ötödik alkalommal találkozott. A legfőbb egyiptomi vallási méltóság a szunnita iszlámon belül a vallásilag toleráns irányzat meghatározó képviselője, a militáns iszlám ellenfele. Ő a közel-keleti muzulmánokat ezúttal is a helyi keresztény közösségek „átölelésére” szólította fel, a nyugati világban élő muszlimokat pedig arra kérte, hogy integrálódjanak, és tartsák be választott hazájuk törvényeit.

Az imám és a pápa egy közös nyilatkozatot is aláírtak, melyben határozottan elutasítanak minden, a vallás nevében elkövetett erőszakot. A történelmi jelentőségűnek látott muszlim–keresztény nyilatkozat több olyan részt is tartalmaz, amely az iszlám szempontjából is fontos alapvetés: vallási tolerancia és a vallásszabadság tiszteletben tartása, a diszkrimináció tilalma, a különböző egyházak szent helyeinek kölcsönös tisztelete mellett a nők elismerése is szerepel a pontok között.

Ferenc pápa arról beszélt, hogy szomjazik a békére, az emberiséget pedig Noé családjához hasonlította: eszerint a különböző vallásoknak „egy családként kell felszállniuk a bárkára, ami képes áthajózni a világ viharos tengerein”. A katolikus egyházfő arra figyelmeztetett, hogy az emberiség jövője forog kockán, ha a különböző vallású emberek nem működnek együtt a béke érdekében.

Vagy együtt építjük a jövőt, vagy nem lesz jövő – jelentette ki.

Folytatás

Forrás: index.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here