Felsorakoztak a török tankok a szír határon és Trump is megígérte, nem lép közbe a támadásnak

Telefonon egyeztetett Erdogan és amerikai kollégája többek közt a kurdok lerohanásáról és a 11 ezer fogva tartott terrorista sorsáról.

Telefonon beszélt vasárnap este Recep Tayyip Erdogan török elnök amerikai hivatali kollégájával, Donald Trumppal az Eufrátesztől keletre létrehozandó “szíriai biztonsági övezetről”, és megállapodtak abban, hogy novemberben Washingtonban találkoznak – közölte az ankarai elnöki hivatal. A beszélgetés közvetlen előzménye, hogy Erdogan fenyegetően bejelentette: országa bármely pillanatban katonai beavatkozást hajthat végre Szíria északkeleti részén, az Egyesült Államok által korábban szövetségesként támogatott, kurd vezetésű koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen.
Erdogan a kurd függetlenségi törekvéseknek kívánja elejét venni így, mivel ha létrejönne Törökország szomszédságában egy kurd autonóm terület, az a török kurdok elismerésért és jogegyenlőségért való fellépését is erősítheti. Az elnök az ISIS terroristáit néhány éve megállító, világias és baloldali SDF lerohanását biztonsági okokkal magyarázza, a törökországi szeparatista Kurd Munkáspártot (PKK) támogató terroristának bélyegezve őket. Emellett azt is állítja, ha az létrejön az úgynevezett biztonsági övezet, csak akkor térhetnek haza a szír menekültek – akik távozását sokan várják a határ mentén, például mert a segélyből megélni nem tudó emberek alacsony fizetésért is vállalnak munkát, leszorítva így a béreket. Mintegy kétmillió, Törökországban élő szíriai menekült elhelyezését ígéri Ankara közleményeiben. Már a TASZSZ hírügynökség is jelentette, hogy
“Törökország csapatokat és fegyvereket vont össze a Szíriával szomszédos határra.”

Erdogan korábban többször figyelmeztette Washingtont, hogy ha szeptember végéig nem alakítják ki együtt a biztonsági zónát – Szíria területi integritásának rovására -, akkor Törökország kénytelen lesz saját katonai terveit végrehajtani. Egy lapjelentés szerint Tump augusztusban bólintott rá az ötletre, hogy biztonsági övezetet alakítanak ki a szíriai-török határon Rász el-Ajn és Tell-Abjad városok között. A területen feltehetően amerikai-török erők járőröznek majd, mert a szír-török határ északkeleti szakasza mentén már a megállapodás óta közös légi- és szárazföldi járőrözést folytatnak.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here