Fellángoltak a harcok az orosz, a török és a szíriai erők között

Orosz harci gépek csütörtökön az Aleppó tartománybeli Darat Izza és Atareb településeket bombázták, ahol a török erők védelmi vonalat építettek ki.

Török katonák és szíriai lázadók csütörtökön a szíriai kormányerőkkel harcoltak Szíria északnyugati részén, miközben az orosz légierő heves támadást intézett a lázadók utolsó erősségei ellen – közölték orosz és török vezetők.

A török védelmi tárca közlése szerint több mint 50 szíriai katonát öltek meg Idlíb város közelében a két török katona életét kioltó és öt társukat megsebesítő légicsapások megtorlásaként. Korábban a Szíriában szemben álló feleket támogató Moszkva és Ankara nem tudott olyan kompromisszumos megállapodást találni, amely lehetővé tette volna a közvetlen konfrontáció elkerülését Idlíb és Aleppó tartományokban.

Genfben az ENSZ menekültügyi főbiztosa a harcok beszüntetését sürgette, hogy a csapdába került és nélkülöző százezrek biztonságos helyre mehessenek.

Erdogan fenyegetőzik

Egy nappal korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal fenyegetett, hogy katonai offenzívát indít a szíriai kormányerők ellen, ha nem vonulnak ki a lázadók kezén lévő területekről. Az orosz védelmi tárca közleménye szerint Törökország tüzérségi támogatást nyújtott a lázadóknak, négy szíriai kormánykatonát megsebesítve. Az orosz harci gépek ezután támadtak a lázadókra, akik Idlíb tartományban két helyen áttörték a kormány állásait.

Egy lázadó vezető a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a török hadsereg és a lázadók közösen ostromolták meg Náirab várost, visszaszorították a hadsereget az M4-es autópályáról és a kulcsfontosságú útvonalak közelében fekvő Szarakebnél felszabadítottak öt körülzárt török megfigyelőállást.

Aszad erői tavaly áprilisban indultak meg

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak átfogó offenzívát a lázadók kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt felkelőcsoportok tartják ellenőrzésük alatt. Az előrenyomulás december közepén vett új lendületet. A damaszkuszi erők műveletei ráadásul annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriát illetően.

A török és az orosz fél közötti tárgyalások – bár csütörtökön török vezetők Ankarában optimistábbnak mutatkoztak –, nem hoztak kompromisszumos megoldást.

Folytatás

Forrásd: mandiner.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here