Ezrek vettek részt az idei ramadán első böjtmegtörő vacsoráján

Kezdetét vette a muszlimok böjti hónapja, a ramadán május 6-án hétfőn hajnalban, ami azt jelenti, hogy az első böjtmegtörő vacsorát aznap naplemente után tartották. Így volt ez Törökországban is. Néhányan az utcán terítettek meg, hogy megosszák egymással az ételeket, míg a karitatív szervezetek ingyen ennivalót osztottak.

A ramadán a muszlimok szent hónapja, amikor napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, és a hagyományoknak megfelelően iftárral törik meg azt. Az iftár a böjti időszakban elfogyasztott vacsora neve, hagyományosan a napi utolsó ezán (imára hívó ének) elhangzása után veszi kezdetét, ezt követően napkeltéig mindenki annyit ehet, amennyit csak tud és akar.

A kültéri iftárok közül az egyik leglátványosabb az Isztambulban, a Sultanahmet téren hétfőn este megrendezett vacsora. Idén közel 15 000 ember ülte körül a téren elhelyezett asztalokat, melyeket a Kék mecset és az Hagia Sophia között állítottak fel.

Az esti ezán idején a török tüzérség ágyúlövést adott le, ezzel az Oszmán Birodalom idején élő hagyományt szerették volna újjáéleszteni.

Az iftárt a helyi önkormányzat, a kormányzóság és a városi kereskedelmi kamara szervezte, és nem csak a Sultanahmet téren, hanem a város több utcájában is megtartották.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here