Ezen az üzleten a környezetünk és az isztambuliak is nyernek

Ahogy arról a Türkinfo egy korábbi cikkében is beszámolt, 8 hónappal ezelőtt Isztambul Főpolgármesteri Hivatala összesen 100 automatát helyezett el azzal a céllal, hogy abba műanyag palackokat és fém italos dobozokat dobhassanak be az emberek. Ezáltal a kísérleti projekt keretében kiürült műanyagpalackokkal is fizethetnek az isztambuliak a tömegközlekedésért. 97 gépet általános iskolákban, további 3-at pedig metrómegállókban helyeztek el.

forrás: Istanbul Büyükşehir Belediyesi

Hogyan működik?

A gyerekek az iskolában, a felnőttek a megállókban az üres palackokat bedobják az automatába, mely fel van készítve arra, hogy ismerje fel annak méretét, illetve súlyát. Majd az automata előre meghatározott összeget tölt az isztambuli tömegközlekedésben használható kártyára virtuális pénzként. Az ár 2 és 9 Kuruş között mozog, azaz kb. 10 Ft-ot a legolcsóbbért és 43 Ft-ot a legnagyobbért. Kevésnek tűnik? Egy palack ára igen, de ezesetben nagyon igaz a mondás: sok kicsi, sokra megy. 

forrás: Istanbul Büyükşehir Belediyesi

Megérkeztek az első jelentések az elmúlt időszakban gyűjtött, és ily módon kifizetett díjakról, mely mutatja az akció sikerét.

Az összes bedobott műanyag palack száma 1.841.467 db, mely összesen 37.000 tonna műanyag újrahasznosítását teszi lehetővé. Az ugyanígy gyűjtött fémdobozok száma 267.051 db. A begyűjtést és újrafeldolgozást az İstaç A.Ş. nevű társaság végzi.

És mit jelent ez az újrahasznosító lakosság számára? 92.000 TL-t a kártyájukon, azaz több mint 4 millió forintot, melyet utazásra fordíthatnak.

A cikk forrása: ntv.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here