Erdogan sorra váltja le a demokratikusan megválasztott ellenzéki polgármestereket

Hétfőre virradó reggel Törökországban 418 embert vettek őrizetbe, mind az ellenzéki kurd párt, a HDP (Népek Demokrata pártja) tagjai voltak. Az ehhez hasonló razziák nem ritkák az országban, most azonban a letartóztatottak között voltak Diyarbakir, Mardin és Van kurd többségű települések főpolgármesterei is, akiket egyből megfosztottak posztjuktól, helyükre pedig Erdogan már be is iktatta saját embereit.

A 2016-os sikertelen katonai puccs után bevezetett szükségállapotban Erdogan megszerezte azt a jogot, hogy a parlament beleegyezése nélkül távolítson el neki nem tetsző szereplőket a politikából.

Ennek a legnagyobb áldozata a kurdok pártja, a HDP (Népek Demokratikus Pártja) lett: 10 tartomány, 3 megyei jogú város és további 80 település HDP-s vezetőjét távolították el úgy, hogy a helyükre Erdogan embereit nevezték ki. A kormány még a látszatot sem akarta fenntartani, hogy az általa kinevezett vezetők függetlenek lennének, az idei önkormányzati választások alkalmával a kormányzó AKP (Igazság és Fejlődés pártja) sok településen ezen kihelyezett vezetőket indította jelöltjeként.

Miket is csináltak Erdogan emberei a kurd városokban?

Első körben a kisebbségi nyelveken (kurd, zaza, arab, örmény, arámi) kihelyezett feliratokat tüntették el a hivatalokról és cserélték le mindet törökre, ezek után pedig egyesével adósították el a településeket. Diyarbakir városának kasszájában még nyolcvanmillió török líra, körülbelül négymilliárd forint volt, amikor az irányítás a kormány emberének kezébe került, a tavaszi választásokon, mikor ismét a HDP kezébe került a város, már 259 millió líra, vagyis körülbelül tizenhárommilliárd forint adósága volt.

Mire is ment el a pénz? Ezt nehéz megmondani, hiszen a kihelyezett vezető még az évenkénti rovarírtást se volt hajlandó elvégezni, viszont a főpolgármesteri hivatalt konkrétan palotává alakította, az önkormányzati tulajdonú földeket és épületeket pedig nevetséges árakon adott el rokonainak.

Idén tavasszal az önkormányzati választások alkalmával ugyan a legtöbb kurd város ismét a HDP kezébe került, a kormány mindent megtett, hogy ne legyen könnyű az új vezetésnek. Azon túl, hogy az összes települést eladósították, a választások előtt azon önkormányzati ingóságokat, amiket nem tudtak rokonoknak eladni, állami hivatalokra ruházták át. Bismil városában még az önkormányzat épületét is a rendőrség kezére játszották át, így a választások után megalakult képviselő-testület az üléseket se tudta megtartani.

Mardin városában az önkormányzat épületét teljesen kiürítették, mielőtt átadták volna, még egy teás csészét se hagytak.

A cikk folytatása >>>

24.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here