Erdogan: Senkinek sem érdeke az öböl menti viszály elnyújtása

Senkinek sem érdeke az Arab(Perzsa)-öböl menti válság kiterjesztése – jelentette ki vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök, mielőtt a térségbe utazott volna, hogy közvetítsen a Szaúd-Arábia és Katar közötti válság enyhítésében.

„Senkinek sem áll az érdekében, hogy ez a válság tovább húzódjon. A muzulmán világnak együttműködésre és szolidaritásra van szüksége, nem újabb vitákra” – mondta Erdogan isztambuli sajtótájékoztatóján, mielőtt elutazott volna Rijádba.

„A katari válság első perceitől fogva a béke, a stabilitás, a szolidaritás és a párbeszéd oldalán álltunk. Megtesszük a szükséges javaslatokat a feleknek, és a jövőben is ezt fogjuk tenni” – tette hozzá a török elnök, aki támogatásáról biztosította a kuvaiti emír, Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir sejk közvetítését, és felszólította a térség többi országát, valamint a nemzetközi közösséget, hogy támogassa „testvérét” az erőfeszítéseiben.

A török államfő vasárnap Szaúd-Arábiába, majd Kuvaitba, hétfőn pedig Katarba utazik. Az Anadolu török hírügynökség szerint Erdogan vasárnap délután Szalmán szaúdi királlyal tárgyal, majd az esti órákban a kuvaiti emír fogadja, hétfőn pedig Tamím bin Hamad esz-Száni katari emírrel találkozik – írja az MTI.

Forrás: mno.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here