„Erdogan mindenre képes, hogy megtartsa a hatalmát”

Tarik Demirkán a Türkinfó Magyarországon élő török főszerkesztője az ATV Start című műsorában hangsúlyozta, hogy a török kormánypárti lap mondatait nem kell komolyan venni, mert az a propagandagépezet része.

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb a feszültség Németország és Törökország között. A két állam viszonya a 2016-os puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli, ami a közelmúltban diplomáciai viszályhoz vezetett.

A berlini vezetés a múlt hónapban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér Törökországgal szemben, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékektől. A héten egy az elnökhöz, Recep Tayyip Erdoganhoz köthető napilap azt írta, hogy ha háborúra kerülne sor, pillanatok alatt elfoglalnának több európai országot is.

A kormányközeli Yeni Söz címlapja szerint Németországot a török hadsereg három nap alatt le tudná rohanni – a francia invázióhoz pedig egy óra is elég lenne.

Tarik Demirkán a Türkinfó Magyarországon élő török főszerkesztője az ATV Start című műsorában hangsúlyozta, hogy a török kormánypárti lap mondatait nem kell komolyan venni, mert az a propagandagépezet része. Szerinte azt a látszatot akarják kelteni, hogy Törökországot mindenki fenyegeti, ezért össze kell fogni. Miközben az egész retorikának az a célja, hogy megerősödjön Erdogan hatalma.

Szerinte Törökország vezetése a hatalom megszerzése és megtartása érdekében mindenre képes, politikájával pedig az egész ország szövetségi rendszerét, és a világban való helyét is képes megváltoztatni. A menekültüggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: a szír-kártya továbbra is komoly adu a török kormány kezében. Törökország nem fogja megengedni, hogy egy összefüggő kurd autonóm terület jöjjön létre a török-szír határ mentén.

„És tudni kell, hogy ezt nem csak a kormány, hanem az ellenzék sem akarja. Akár katonai beavatkozásra, háborúra is lehet számítani” – fogalmazott Tarik Demirkán az ATV műsorában. Beszélt arról is, hogy nagyon sokan elhagyták az országot, mert nem értenek egyet a kormány rendszerével. Pontos számot nem tudni, csak arról vannak adatok, hány embert tartóztattak le, vagy küldtek el a munkahelyeikről. Ez főleg a puccskísérlet után történt.

Forrás: www.atv.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here