Erdogan is beszólt a könnygázzal feloszlatott nőnapi tüntetőknek

A török elnök szerint a tüntetők megzavarták a müezzin énekét.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik hétfői nyilvános beszédében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy iszlámellenesen viselkedtek a múlt pénteki nemzetközi nőnap alkalmából tartott isztambuli tüntetés résztvevői.

Erdogan a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Hakkari városban felszólalva azt kérdezte a tömegtől:

tudjátok, kik állnak azok mögött, akik erkölcstelen szlogenjeikkel a tiszteletlenség határait nem ismerve füttyögve, sípolva próbálják meg elnyomni a müezzin énekét?

A török elnök leszögezte: a parlament második és harmadik legnagyobb ellenzéki pártja, tehát a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), valamint a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) áll a péntek esti demonstráció történései mögött.

A BirGün török ellenzéki napilap internetes oldala hétfőn úgy idézte fel az eseményeket, hogy a nőnapi felvonulás résztvevői nem a müezzin épp akkor megszólaló, imára hívó éneke ellen, hanem a rendőri fellépés miatt kezdtek el fütyülni.

Törökországban hamarosan, március 31-én helyhatósági választásokat tartanak. Erdogan a kampányidőszakban átlagosan napi két nyilvános beszédet tartva tartományról tartományra járja az országot, miután államfői tisztsége mellett a hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben.

Erdogan hétfői beszédében úgy fogalmazott: “senki sem akadályozhatja meg országunkban, hogy a müezzin, aki vallásunk egyik alapját képezi, énekével örökké imára szólítson.” A török elnök egyúttal nyomatékosította:

nem tanúsítunk tiszteletet aziránt, aki nem tartja tiszteletben a müezzinünket.

Folytatás

Forrás: hvg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here