Erdogan felvetette a török igazságszolgáltatást bíráló tíz nagykövet hazaküldését

Forrás: commons.wikimedia.org

Recep Tayyip Erdogan török elnök felvetette annak a tíz nagykövetnek a hazaküldését, akik a minap a négy éve előzetes letartóztatásban ülő Osman Kavala török üzletember, emberi jogi aktivista elleni perek okán bírálták a török igazságszolgáltatást – derült ki abból a beszámolóból, amelyet az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön tett közzé Erdogan szavaira hivatkozva.
A török államfő erről a többnapos nyugat-afrikai körútja után, a repülőgépen hazatérőben beszélt újságíróknak.

Erdogan közölte: “mondtam a külügyminiszterünknek, hogy nem lehet olyan luxusunk, hogy országunkban vendégül látjuk ezeket (a nagyköveteket)”.

Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kanada, Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nagykövetségei hétfőn közös nyilatkozatot fogalmaztak meg Kavala őrizetbe vételének negyedik évfordulója alkalmából.

A külképviseletek a közleményben azt írták, hogy a Kavala elleni perek “késleltetése” árnyékot vet a demokrácia iránti tiszteletre, a jogállamra, valamint az átláthatóságra. A nagykövetségek amellett foglaltak állást, hogy az eljárásoknak igazságos és gyors módon le kell zárulniuk, továbbá Kavala azonnali szabadon engedésére szólították fel Törökországot az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) vonatkozó döntései értelmében.

A közlemény elleni tiltakozásul a török külügyminisztérium még hétfő éjszaka bekérette a tíz érintett külképviselet vezetőjét.

Erdogan az esetre reagálva a csütörtökön megjelent sajtójelentésben úgy fogalmazott: “Miért tesz tíz nagykövet ilyen nyilatkozatot? Dolgotok nektek Törökországot így kioktatni? Kik vagytok ti?”

“Te a saját országod bűnözőit, gyilkosait, terroristáit elengeded?” – tette fel a kérdést a török elnök, hozzátéve: “Amerika, Németország, melyik csinált valaha is ilyet?”

“Nálatok az igazságszolgáltatás független, de a miénk nem az? A mi igazságszolgáltatásunk a függetlenség legszebb példáit mutatja fel” – zárta végül szavait Erdogan.

Osman Kavala ellen jelenleg két törökországi eljárás is zajlik, amit széles nemzetközi figyelem kísér, mert a férfi négy éve úgy ül börtönben, hogy eddig még egyszer sem találták bűnösnek.

Kavalát 2017-ben először a Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben tartóztatták le. Őt és társait egyebek mellett a török kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlettel vádolták. Ugyan a törvényszék 2020 februárjában bizonyítékok hiányában felmentette őket, Kavala ellen néhány órával később a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet okán is per indult.

Emellett a Gezi parki tüntetésekkel kapcsolatos eljárás idén májusban újraindult, miután az előző perben született felmentő ítéleteket a fellebbviteli bíróság januárban hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot. Az ügy következő tárgyalása november 26-án lesz.

Kavala második, a 2016-os hatalomátvételi kísérlettel kapcsolatos pere 2020 decemberében kezdődött meg. Ebben az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete, valamint politikai és katonai kémkedés miatt emeltek ellene vádat.

Még 2019 decemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy határozott, hogy Törökországnak szabadon kell engednie az üzletembert.

Múlt hónapban az Európa Tanács, amelynek Törökország szinte a kezdetek óta a tagja, azt jelezte, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Ankara ellen, ha nem engedi szabadon Kavalát, összhangban az EJEB-határozattal.

Forrás: www.webradio.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here