Erdogan egy másik Boszporuszt álmodna Isztambulba

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan rekordsebességgel építette fel az új repülőteret, Törökország legnagyobb mecsetjét vagy a Boszporusz alatt áthúzódó alagútat. Mindez eltörpül azonban új terve, egy második Boszporusz, új tengerszoros létrehozása mellett – olvasható a dw.com hírportálon

Erdogán hasonló tengerszorost szeretne, amely átszeli a 16 milliós fővárost.

Az Isztambul nyugati részére megálmodott, 45 kilométer hosszú mesterséges csatorna a Boszporusszal párhuzamosan haladna és összekötné a Fekete és a Márvány tengert.

Kormányzati források szerint a beruházás célja, hogy enyhítse a Boszporuszon áthaladó hatalmas hajó-forgalmat és növelje a hajózás biztonságát.

A projekt tervezése már 2011-ben megkezdődött, majd évekre leállt. A közelmúltban azonban a kormány újra napirendre tűzte. Recep Tayyip Erdogan bejelentette, hogy hamarosan pályázatot írnak ki a csatorna megépítésére. A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Minisztérium vizsgálatot folytatott a projekt környezetvédelmi megvalósíthatósága ügyében és „kedvező” eredményre jutott.

Az elnök legújabb építési óriásprojektjének megvalósítását azonban akadályozza az Isztambul élén történt, júniusi hatalomváltás. A szociáldemokrata Ekrem Imamoglu lett a polgármester.

Az elmúlt 25 évben először fordult elő, hogy a fővárost nem Erdogan AKP pártjának képviselője vezeti. Az új polgármester pedig nem titkolja: ellenzi a megaberuházást.

Folytatás

Forrás: novekedes.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here