Erdoğan: „Az USA arra kényszeríti Törökországot, hogy más szövetségest keressen a világban”

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a The New York Times-ban ma megjelent cikkében azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy fittyet hányva Törökország aggodalmaira egyoldalú szankciókkal sújtja a török népet.

A török elnök szerint, ha USA nem tiszteli Törökország szuverenitását, akkor veszélyben van a két ország közötti immár 60 éves stratégiai szövetség.  Így Törökország kénytelen lesz nemzeti érdekei szerint cselekedni, és más szövetségi alternatívákat keresni magának.

A cikk hosszasan elemzi az elmúlt évek USA és Törökország között zajlott közel-keleti konfliktusait. Azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy egyértelműen támogatta és támogatja a PKK közeli szír PYD milicistákat, és ezzel veszélyezteti a török nemzetbiztonságot.

Erdoğan külön fejezetet szentel az Egyesült Államokban élő és Ankara által a puccs előkészítésével vádolt hitszónokra, Fethullah Gülenre. A török elnök szerint az Egyesült Államok nem reagált kellőképpen a törökországi véres puccskísérletre, nem ítélte azt el, és nem tette eleget a Gülen kiadatására vonatkozó ankarai kérelemnek.

Erdoğan szerint Andrew Brunson amerikai lelkész törökországi letartoztatása egy jogi folyamat, amely kapcsán nem lehet politikai nyomásgyakorlással döntést kikényszeríteni.

A The New York Times cikkében körvonalozódó állásfoglalásnak megfelelően Ankara már a gyakorlatban is cselekszik.  A török sajtó szerint Erdoğan tegnap egy hosszú telefonbeszélgetést folyatatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ugyanakkor tegnap az iráni elnök külön megbízottja is ellátogatott Törökországba, aki a török–amerikai konfliktusról, valamint az Irán elleni szankciókról tárgyalt a török kormánytagokkal.

Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here