Erdogan 3 millió szíriait telepítene haza – Putyinnal és Rohánival már megbeszélte

Több mint hárommillió menekült is visszatérhet Északkelet-Szíriába, ha az Egyesült Államokkal tervezett biztonsági övezet szélessége elérné Deir-ez-Zór és Rakka városok vonalát – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában, a Szíria helyzetéről szóló török-orosz-iráni háromoldalú csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.

Erdogan az egykori miniszterelnöki hivatal épületében tartott tárgyalást követően leszögezte: ha Ankara két héten belül nem éri el a kívánt eredményt Washingtonnal a biztonsági övezet ügyében, megvalósítja terveit egy saját hadműveletre vonatkozóan az Eufrátesz folyótól keletre. A szóban forgó területeket a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tartja ellenőrzése alatt, amelyet Törökország terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek, az Egyesült Államok viszont legfőbb szövetségesének tekint az Iszlám Állam dzsihadistái elleni harcban.

A török államfő nyomatékosította: Ankara célja, hogy Északkelet-Szíriát “a béke folyosójává” tegye és megakadályozza az arab ország feloszlását. Erdogan úgy vélte, hogy Szíriai jövője szempontjából a legnagyobb fenyegetést az YPG jelenti.

Haszan Róháni iráni elnök Erdogan szavaihoz hozzátéve elfogadhatatlannak minősítette, hogy Washington Szíriában a terroristákat támogatta és megpróbálta felosztani az arab országot.

Egyúttal azt hangoztatta, hogy az amerikai hadseregnek minél előbb el kell hagynia Szíriát, mert veszélybe sodorja annak területi egységét és szuverenitását. Róháni emlékeztetett: Donald Trump amerikai elnök már tavaly decemberben bejelentette, hogy csapataik kivonulnak Északkelet-Szíriából, de ezt láthatóan még mindig nem szándékozik véghezvinni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az északkelet-szíriai állapot az ország “befolyási területekre” való felosztása. Hangsúlyozta: az ottani biztonsági problémákat is a területi integritás megőrzését alapul véve kell megoldani.

Erdogan, akinek országában mintegy 3,6 millió szíriai menekült él, jelezte: Ankara a nemzetközi közösség segítségével új életteret alakítana ki Szíriában a hazatérők számára. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Törökország, Irak, Libanon és Jordánia egy olyan konferencia megrendezésén dolgozik, amely a szíriaiak hazatérését hivatott elősegíteni.

Folytatás

Forrás: www.atv.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here