Erdélyi bástya: keddtől láthatjuk a kincseket

Keddtől egy hónapon át láthatja a nagyközönség a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a budavári Erdélyi bástya feltárása során talált két éremkincs-leletet.

Mint már beszámoltunk róla, a BTM munkatársai a nyár végén kezdték meg a budai várban a Táncsics Mihály utca 9. számú ház telkén az Erdélyi bástya maradványainak feltárását. A munka több szempontból is nem várt eredményeket hozott, hiszen nem számított senki ennyire ép, jó állapotú falakra, ahogyan a sok-sok tárgyi lelet között a két éremkincsre sem.

Az elsőre október 8-án bukkantak. A bástya belső oldalán, a faltól nem messze egykoron valószínűleg egy szütyőben elhelyezett éremkincsleletet talált Sándor Lajos, a múzeummal hosszú évek óta együtt dolgozó fémkeresős. Itt négy török aranypénz és több száz európai és török ezüstpénz került elő. Egy héttel később ugyancsak egy fémkeresős hívta fel a figyelmet arra, hogy a bástya falában jelzést hall. Bepillantva egy kis üregbe hét darab egymásra helyezett török aranypénz lapult.

A két lelet nem függött össze egymással, feltehetően más-más alkalmakkor, talán a várat érintő 17. század eleji hadi eseményekkel összefüggésben rejthették el őket. Hogy kik akarták így biztonságban tudni értékeiket, azt nem tudjuk, azt viszont igen, hogy feltehetően gyászos véget érhettek a rejtők, hiszen nem volt módjuk visszamenni az értékeikért. Hogy bolygatás nélkül, az eredeti helyükön sikerült felfedezni őket, messze túlmutat az anyagi értékükön, hiszen segítségükkel a török kori Buda ismeretlen fejezeteibe nyerhetünk bepillantást.

A két éremkincs-lelet tudományos feldolgozása már elkezdődött, a nagyközönség pedig január 8-tól egy hónapon át restaurálva láthatja őket a Vármúzeumban. A kutatómunka pedig remélhetőleg mielőbb válaszokat talál a velük kapcsolatos kérdésekre.

Forrás: regeszet.aquincum.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here