Épp most végzik ki Törökországot – Ezt a forint is megérezheti

Gyakorlatilag szabadesésben van a török líra árfolyama: májusban már mintegy 17%-os zuhanásnál tart az amerikai dollárral szemben, miután ma is 2%-os esésnél jár az árfolyam. A török gazdaság sérülékenysége az amerikai hozamemelkedéssel párhuzamosan kiütközött, a helyzeten pedig csak ront Erdogan elnök beavatkozása – vagy legalábbis annak kísérlete – a monetáris politika függetlenségébe. A feltörekvő piacokat sújtó általános tőkekivonást látványosan erősíti a török helyzet, és ezt már a forint is megérzi, amelynek árfolyama kétéves mélyponton jár az euróval szemben.

A reggeli kereskedésben már a 4,75-ös szint felett jár a török líra árfolyama az amerikai dollárral szemben, ami azt jelenti, hogy a tegnapi 2%-os gyengülését követően ma is már 2%-os esésnél jár. Ezzel májusban már 17%-os leértékelődésnél jár a török fizetőeszköz, míg idén összességében több mint 25%-os zuhanásról beszélhetünk, amivel az argentin peso után a leggyengébben teljesítő deviza a világon.

A tegnapi és a mai zuhanás egyik közvetlen kiváltó oka az volt, hogy tegnap a Fitch hitelminősítő közleményében figyelmeztetett, hogy Erdogan elnök kiszámíthatatlansága és a monetáris politika függetlenségét fenyegető retorikája csak tetézik a török gazdaság sérülékenységéből fakadó kockázatokat. Erre a hatásra aztán ráerősített ma a japán befektetők menekülése: a Bloomberg cikke szerint a helyi befektetők eddig a magas hozamok miatt előnyben részesítették a kockázatosabb eszközöket (hiszen a hazai hozamok nagyon alacsonyak), a török helyzet viszont már kezd számukra is aggasztóvá válni. A japán devizatréderek valószínűleg rengeteg határidős vételi líra pozíciót zárhattak, ami lökött egyet a líra árfolyamán.

Mi a baj Törökországgal?

Folytatás

Forrás: www.portfolio.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here