Emléktáblát avattak dr. Hazai György turkológus tiszteletére

Dr. Hazai György turkológusra emlékeztek 2017. május 25-én Budapesten. A tudós 85. születésnapja alkalmából megtartott konferenciának az Andrássy Egyetem adott helyet, és az előadásokon a szakma számos kiemelkedő személye részt vett.

A helyi előadók mellett Törökországból és Németországból is érkeztek résztvevők, név szerint:

Prof. Dr. Barbara Kellner-Heinkele (Freie Üniversitaet, Berlin), Prof. Dr. Vásáry István (az MTA tagja, egykori ankarai nagykövet), Prof. Fodor Pál (az MTA tagja), Dr. Hóvári János (a Károli Gáspár Egyetem előadója, egykori ankarai nagykövet), Prof. Dr. Hatice Aynur (Şehir Üniversitesi, Isztambul), Prof. Dr. Günhan Börekçi (CEU, Budapest).

A megmelékezés egy másik helyszínen folytatódott, a IX. kerületi Közraktár u. 12/A házszám alatt. A meghívottak körbejárhatták Hazai György házát, a toll még most is ott hevert a jegyzetekkel telerótt papírlapon az íróasztalán. A lakás minden pontján a becses tárgyai, díjai, oszmán nyelvű kézírása, és ott volt a 15 ezer könyvből álló lélegzetelállító könyvgyűjteménye is. A turkológus háza nemcsak könyvtár lesz a jövőben, de kutatóközpontként nyitva fog állni a turkológusok és a keletkutatók előtt is.

Az udvaron egy rövid zenei előadást hallgathattak meg a résztvevők: Csörsz Rumen István közreműködésével XVI-XVII. századi oszmán-török dalok csendültek fel koboz kíséretében. Ezt követően dr. Bácskai János, Ferencváros Önkormányzatának polgármestere és prof. dr. Vásáry István turkológus, egykori ankarai nagykövet mondtak beszédet. A megemlékezés utolsó momentumaként elhelyezték az épület homlokzatán az emléktáblát. Az ünnepélyt Hazai György lányai, hazai Cecília és dr. Hazai Kinga szervezték, és a ceremónia után mindannyian a Szegedi Halászcsárdába vonultak át.

Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here