Elsüllyedt világháborús hadihajókat bemutató víz alatti múzeum nyílt Törökországban

Kép forrása: www.pikrepo.com

Az első világháború során a Gallipoli-félsziget közelében elsüllyedt hadihajók roncsait is megtekinthetik a búvárkodás szerelmesei a napokban megnyílt Gallipoli Történelmi Vízalatti Parkban. A gallipoli csatában az antant célja az Oroszország felé tengeri utat nyitó Dardanellák ellenőrzés alá vonása, valamint a török fegyverletétel kikényszerítése volt, ám a szövetségesek teljes kudarcával végződött.

A búvárparadicsomban 14 különböző hadihajó maradványai nyugszanak a tengerfenéken.

„A térségben heves tengeri csaták dúltak a központi hatalmak, köztük Németország és az Oszmán Birodalom hadihajói és az antanthatalmak, köztük Franciaország és Nagy-Britannia hadihajói között” – idézte fel Ismail Kasdemir, a történelmi emlékhely igazgatója.

Kasdemir megfogalmazása szerint a Dardanellák szoros mentén fekvő Çanakkale térsége, ahol Törökország legújabb attrakciója elterül, a világ legszebb búvárcélpontjai közé kerülhet. A parkban az elsüllyedt hajók történetét is megismerhetik a látogatók.

A látványosságok között van a 24 méter mélyben fekvő, 120 méter hosszú HMS Majestic brit királyi csatahajó is, amelyet a Seddülbahir erőd előtti vizeken süllyesztett el az U-21 német tengeralattjáró 1915-ben. Kebatepe partjainál pedig 70 méter mélyen a HMS Triumph brit hadihajó maradványai nyugszanak. A hajó 1915. május 25-én süllyedt el 73 fős legénységgel a fedélzetén.

Az Ertugul-öbölben 5–7 méteres mélységben két francia hajó, a Massena csatahajó és a Sachalien személyszállító gőzös roncsait kereshetik fel a búvárok.

A két hajót 1915 novemberében azért süllyesztették el, hogy mólót létesítsenek belőlük a francia partraszállás elősegítésére. A hajók a szakértők szerint szinte épségben nyugszanak a tengerfenéken.

A Gallipoli Történelmi Vízalatti Park 106 évvel az után nyílt meg, hogy az oszmán és vele szövetséges német haderők megállították a térségben a brit, francia, ausztrál és új-zélandi csapatok előrenyomulását.

Forrás: mult-kor.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here