Élesben is bizonyít a török fegyver

Készítette: CeeGee – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78712782

Líbiában fordított a háború menetén, de Szíriában is jól vizsgázott a saját haditechnika

Ahelyett, hogy más államok zsebét tömi, Törökország inkább független hadiiparára támaszkodna, amivel a nemzetközi piacokra is betörne. Saját vadászrepülőgépet, repülőgép-hordozót, páncélosokat is fejlesztenek, miközben nagyon jól szerepelnek a drónjaik.

Bő egy éve már annak, hogy Halífa Haftár tábornok offenzívát indított a líbiai főváros és az azt irányító, nemzetközileg elismert egységkormány ellen. Ő uralja a majd 1,8 millió négyzetkilométeres ország kétharmadát, de a lényeg, az olajkitermelés jelentős részét is. Katonailag ugyan már bizonyított az Iszlám Állam dzsihadistái által uralt Szirt városának négy évvel ezelőtti felszabadításánál, arról azonban mégis megoszlanak a vélemények, hogy hódításai stratégiájának vagy inkább a hathatós külföldi segítségnek és a törzsekkel kötött alkuknak köszönhető-e. Tripolinál mindenesetre megálljt parancsoltak neki, a fővárosnál lényegében állóháború alakult ki. Sőt idén tavasszal mintha fordult volna a hadiszerencse, ellentámadásba lendültek a nemzetközileg elismert kormányerők, és néhány hét alatt több stratégiailag fontos települést és bázist is elfoglaltak.

Mi fordította meg a háború menetét? Aligha lehet figyelmen kívül hagyni azt a fejleményt, hogy januárban Törökország csapatokat küldött a szorongatott Tripoli megsegítésére. Elemzések szerint különösen sokat nyom a latban, hogy a saját gyártású török drónok uralják a líbiai eget. Ezek nem csupán hatékony és pontos támadóeszközök, de az ellenfél légi utánpótlását is ellehetetlenítik. – Törökország már évek óta folyamatosan küld katonai szállítmányokat Líbiába, azonban 2019 tavaszától – a tripoli székhelyű egységkormány helyzetének rosszabbra fordulásával – megerősödött az együttműködés. A lőszerszállítmányok mellett Kirpi típusú páncélozott harci járművekkel, Koral elektronikai zavaróeszközökkel és Bayraktar TB2 drónokkal erősítettek. Ezenkívül több ezer katonát is küldtek, akiknek többsége Szíriából érkező milicista – magyarázza Egeresi Zoltán, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa, hogy mit lehet ma tudni a líbiai támogatásról.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here