Egyre nagyobb bajban van a török gazdaság

2018 utolsó negyedében 2,4 százalékot zsugorodott a török gazdaság az előző negyedévhez képest, számolt be az ország statisztikai hivatalára hivatkozva a BBC. Az elmúlt negyedévben folytatódott a visszaesés, ismét 1,6 százalékot esett a gazdaság, ezzel kimerítve a recesszió fogalmát.

A török gazdaság inflációval is küzd, az elmúlt évben 30 százalékkal gyengült a líra az amerikai dollárhoz képest, így az import termékek átlagosan harmadával drágultak. Ennek hatására a török központi bank kénytelen volt emelni a kamatokat, aminek a hatására drágultak a kölcsönök, ezt az autó- és az ingatlanpiac is megsínylette.

2018 összesített adatait figyelembe véve a török gazdaság 2,6 százalékkal növekedett, nem volt ilyen lassú a növekedés 2009 óta, 2017-ben a növekedés még 7,4 százalék volt. Miközben Recep Tayyip Erdogan török elnök azt szeretné, hogy a pártja megőrizze a többségét Ankarában és Isztambulban a közelgő önkormányzati választásokon, az emelkedő élelmiszerárak és a növekvő munkanélküliség egyre nagyobb elégedetlenséget szül.

Forrás: index.hu

Kép: www.bbc.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here