Egyre biztosabb, hogy vége a török F-35-ös álmoknak

A Fehér Ház szerint nem létezhet együtt a lopakodó vadászgép az Sz-400-as rakétavédelmi rendszerrel.

Lehetetlenné teszi Törökországnak a további részvételét az amerikai F-35-ös vadászbombázó fejlesztési programjában az a döntése, hogy orosz gyártmányú Sz-400-as rakétavédelmi rendszereket vásárol – jelentette be szerdán a Fehér Ház.

„Az F-35-ös nem létezhet egyidejűleg egy orosz hírszerzési platformmal, amelyet arra fognak használni, hogy adatokat gyűjtsenek a képességeiről” – áll az amerikai elnök hivatalának közleményében. A Fehér Ház ugyanakkor igyekezett valamelyest mérsékelni a döntés negatív hatását az amerikai-török viszonyra mondván, Washington továbbra is „nagyra értékeli” stratégiai kapcsolatát Ankarával.

„NATO-szövetségesekként kapcsolatunk sokrétű, és nem csak az F-35-ösre összpontosul. A hadseregeink közötti kapcsolatok erősek és folytatni fogjuk átfogó együttműködésünket Törökországgal annak tudatában is, hogy az Sz-400-as rendszer törökországi jelenléte korlátokat jelez” az együttműködés terén – közölte a Fehér Ház.

Mark Esper amerikai kijelölt védelmi miniszter keddi szenátusi meghallgatásán rossz és kiábrándító döntésnek nevezte, hogy Törökország orosz fegyvereket vásárol, de nem fejtette ki, hogy az amerikai kormányzat milyen lépéseket kíván tenni. Az Egyesült Államok és Törökország viszonya az utóbbi hónapokban egyre feszültebbé vált az Sz-400-asok ügye miatt.

Forrás: mandiner.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here