Egykori harcostársa ment neki Erdogannak – Közel a pártszakadás?

Mélyen megosztott a Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Ahmet Davutoglu volt miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan elnök korábbi bizalmasa szerint.

A 2002 óta hatalmon lévő pártban “nagy a szomorúság” – mondta a politikus a Financial Times brit üzleti-politikai napilap szerdai számában megjelent interjúban, tovább erősítve ezzel a mozgalom esetleges szakadásáról szóló találgatásokat.

Ahmet Davutoglu szerint az, hogy az AKP eltért alapvető értékeitől, elégedetlenséget szült a tagság és a párt befolyásos személyiségei köreiben is. “Az Igazság és Fejlődés Pártja egykor nagyra tartotta a szabadság, a vélemény- és a szólásszabadság, az igazságosság értékeit – mondta az interjúban a volt kormányfő, aki 2016-ban mondott le tisztségéről. Hozzátette, hogy az elmúlt három évben azonban azt tapasztalta, hogy figyelmen kívül hagyják ezeket az alapvető értékeket, amelyeket amúgy egész életükben tiszteletben tartottak.

Úgy látja, Törökország intézményei gyengülnek, és az elnöki rendszerre való áttérés, amely példátlan hatalmat biztosított Recep Tayyip Erdogannak, az ország alapvető struktúráit rombolja.

Ahmet Davutoglu egyike az AKP két “nehézsúlyú” alakjának, aki nyilvánosan elégedetlenségének adott hangot, miután a párt a helyhatósági választásokon elvesztette a legnagyobb város, Isztambul és a főváros, Ankara vezetését. A volt kormányfő áprilisban terjedelmes írásban bírálta a párt által vett irányt. Júliusban Ali Babacan, a befolyásos volt gazdasági miniszter pedig bejelentette, hogy lemond tagságáról, mert Törökországnak új jövőképre van szüksége.

A párt veteránjai által megfogalmazott kritikák korábban nem látott kihívást jelentettek a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő és a Nyugattal feszült kapcsolatban lévő elnök számára – jegyezte meg a Financial Times. Erdogan a napokban ingerülten reagált a pártszakadás lehetőségére, és figyelmeztette azokat, akik erre az útra lépnek: nagy árat fognak fizetni árulásukért.

Ahmet Davutoglu, aki még mindig tagja a pártnak, az interjúban azt mondta, úgy érezte, meg kell próbálnia belülről megreformálni a mozgalmat, de nincsenek nagy reményei.

Folytatás

Forrás: www.portfolio.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here