Egyik társadalmat sem lehet felkészíteni arra, hogy ennyi bevándorló érkezik

Németország sem volt felkészülve 2015-ben több mint egymillió menekült befogadására, de a helyzet az elmúlt négy évben sokat javult, a menekültek 30 százalékának, 410 ezer embernek már van állása, mondta az Indexnek Aydan Özoğuz, aki 2013 és 2018 között Angela Merkel kormányának menekültügyi és integrációs államminisztere volt. A szociáldemokrata politikus október végén a Friedrich Ebert Alapítvány meghívására érkezett egy budapesti konferenciára. Ott beszélgettünk vele arról, hogy van-e összefüggés a bevándorlás, a bűnözés és a terrorizmus között, és mi kovácsolhatja sikeres társadalommá a legkülönfélébb kultúrájú, vallású és származású embereket.

2015 szeptemberében a német kormány úgy döntött, hogy több százezer szír menekültet enged be az országba. Ha négy év elmúltával most visszatekint, hogy látja: mennyire volt ez helyes döntés?

Sokan úgy tesznek, mintha Merkel asszony szándékosan azt akarta volna, hogy a menekültek Németországba jöjjenek, de ez a sztori így nem stimmel. Ez badarság. Akkor úgy láttuk, Európában nagyon nagy problémát jelentett, hogy a balkáni útvonalon érkező menekültek elakadtak. Én úgy láttam, hogy – még ha sokan bírálták is érte – Merkel asszony nagyon bátran kimondta: mi voltunk az az ország, ami két világháborút robbantott ki, akkor most legyünk az az ország, amely megoldást keres egy ilyen feszült helyzetre, és felvállalja sok ember befogadását. Mindezt azzal a reménnyel tettük, hogy mások ugyanígy segíteni fognak. Németország mellett Svédország, Franciaország és még néhány másik ország is hasonlóan döntött, mások viszont nem akartak kezdeni semmit ezzel a kihívással. Ez pedig így nem működik.

Ha most visszatekintünk, Európának nem lett volna akkora probléma a menekültek magas száma, ha rögtön az elején azt mondják a tagországok: ezt együtt oldjuk meg. Európa ugyanis 2-3 vagy akár 4 millió menekültet is képes lett volna ellátni: nem szabad itt maradnia mindenkinek, le lehetett volna folytatni a rendes menekültügyi eljárásokat, gyorsan ellenőrizni, hogy ezek az emberek honnan jöttek. Ha a tagországok nem egymás ellen dolgoztak volna, nem lett volna ebből ekkora probléma. Ezt nagyon sajnálatosnak tartom.

Mit gondol arról, hogy vannak olyan országok, amelyek azt mondják: társadalmilag nincsenek felkészülve arra, hogy befogadjanak ennyi más vallású, kultúrájú, nyelvű és hátterű embert?

Azt hiszem, egyik társadalmat sem lehet felkészíteni arra, hogy ilyen rövid idő alatt egymillió bevándorló érkezik. Mi sem voltunk felkészülve rá. Őszintén szólva, a magyar emberek is többre képesek, mint amennyit néha állítanak magukról. A magyar emberek is vallásosak, sokat számít nekik a felebaráti szeretet parancsa – ezt sokszor hallottam. Németországban ez sok embert ösztönzött arra, hogy segítsen a szükséget szenvedőknek. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy az emberek ezt a helyzetet jónak is találták vagy örültek neki.

Folytatás

Forrás: index.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here