Egy török öngól felpörgette az olaszokat, 3-0 a nyitómeccsen

1797 nappal az előző Európa-bajnokság döntője után péntek este Rómában elkezdődött a 2021-re halasztott Európa-bajnokság. Az olaszok egy álmosító első félidő után a másodikban könyörtelenül kihasználták a törökök hibáit. Sorrendben kilencedszer nyertek úgy az olaszok, hogy gólt sem kaptak. Favorithoz méltón játszottak.

A 70 ezres Stadio Olimpicóban nem lehetett telt ház, az olaszok úgy döntöttek áprilisban, hogy a maximális kapacitás 25 százaléka lehet a lelátókon. Andrea Bocelli elénekelte Puccini operájából a Nessun Dormát, amikor 1990-ben az olaszok vb-t rendeztek, Pavarotti tette ugyanezt, majd jött az Eb dala, Martin Garrix és Bono szerzeménye, utána pedig kezdődhetett a meccs.

Az olaszok 27 meccses veretlenséggel mentek neki a meccsnek, 22 győzelem és 5 döntetlen a mérlegük, valamennyi résztvevő közül ők büszkélkedhetnek a leghosszabb ilyen sorozattal. Az olasz kapitány, Roberto Mancini amúgy játékosként az 1988-as Eb nyitómeccsén eredményes volt, akkor a németekkel 1-1-re végeztek.

Az első negyedórában elmaradtak a nagy olasz rohamok, többet volt ugyan náluk a labda, de veszélyes helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. A 17. percben Insigne került helyzetbe, de 10 méterről a kapu mellé csavart. Pár perccel később a meccs első szöglete után a védőjétől remekül elmozgó Chiellini 10 méterről fejelhetett, Cakir kapus a helyén volt, és fölé tolta a labdát.

A 32. percben Immobile fejese után ment mellé a labda, erre a törökök is kisebb helyzettel válaszoltak, Donnarumma kivetődve tisztázott. A 22 éves Milan-kapus már 26. válogatott meccsén állt a kapuban, az első félidőben ennyi dolga volt összesen, mert a törökök nem találták el a kaput. Az olaszok ellenben 14-szer is.

Az első félidő hajrájában beszorították a törököket, a két védő, Spinazzola és Florenzi jól támogatta a támadásokat. Előbbi az utolsó percben úgy futott el, hogy a beadása után egy védő kezén megpattant a labda. Láttunk már ilyenért tizenegyest, a holland Makkelie játékvezető meg sem nézte videón, nyilván szóltak a fülére, hogy vitatkozni sem kell ezen a helyzeten. Ha ez a felfogás marad az egész tornán, annak csak örülhetünk, mert nem a méricskélésé lesz a főszerep.

Részletek>>>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here