Diplomáciai viszály: Lemondták washingtoni látogatásukat a törökök

Lemondta washingtoni látogatását a török igazságügyi minisztérium küldöttsége az Egyesült Államokkal fennálló diplomáciai viszály miatt – közölte az török igazságügyi tárca kedden. A CNN Türk hírtelevízió korábban viszont arról számolt be, hogy az amerikai hatóságok elutasították a viszály rendezésének céljából Washingtonba készülő küldöttség vízumkérelmét.

A két ország közti diplomáciai viszály előzménye az, hogy a török hatóságok október 4-én előzetes letartóztatásba helyezték az amerikai főkonzulátus török állampolgárságú munkatársát, Metin Topuzt. Ankara szerint a férfi kapcsolatban állt a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalommal, amely a török hatalom szerint a tavalyi puccskísérlet felelőse. A török hatóságok kémkedéssel és a török kormány és alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják Topuzt.

Az isztambuli főügyészség az amerikai-török viszály kirobbanásának másnapján, október 9-én vallomástételre bekérette az amerikai főkonzulátus egy másik állítólagos munkatársát is, Mete Cantürküt, akinek feleségét és lányát ezt megelőzően már őrizetbe vették. A két nőt később elengedték, de Cantürküt a mai napig nem tudták kézre keríteni a török hatóságok.

Washington visszautasítja a konzulátus alkalmazottjai ellen felhozott vádakat, míg Ankara hangsúlyozza, hogy Törökországnak joga van bűnvádi eljárás alá vonni egy török állampolgárt Törökországban elkövetett bűncselekményért.

A két ország az elmúlt időszakban egyre élesebb konfliktusba került egymással. Washington mindeddig nem mutatott hajlandóságot Gülen kiadására, hiába követelte ezt több alkalommal Ankara. Szíriában az amerikaiak olyan kurd fegyvereseket támogatnak, akiket a török kormány terroristának tart, a török hadsereg pedig nem egyszer támadta tüzérséggel állásaikat.

Forrás: www.atv.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here