Csörte: Egy destabilizált Törökország nem tudna feltartóztatni négymillió menekültet és migránst

Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: Nem teljesülnek a kvóták alapján végzett áthelyezési programok, hosszas eljárások – ez jellemzi most az unió migrációs politikáját. Mely területet kellene javítani, és mit tehet hazánk, hogy a probléma mérséklődjön? Ennek fényében pedig milyen álláspontot kell képviselni a törökökkel szemben? Négy vitapartner: a pást bal oldalán Závecz Tibor, a Závecz Research alapító ügyvezetője és Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa, a jobb oldalán pedig Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport ügyvezetője és Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője.

Nagyon sok kritikát kapott a múlt heti Erdogan-látogatás miatt Orbán Viktor, aki azt mondta a törököket nem szabad megkerülni az európai migrációs politika alakításában. Szakonyi Péter, a Napi. hu főmunkatársa emlékeztetett, a kormányfő a múlt pénteki rádióinterjújában kifejtette, erős emberek kellenek, akik biztosítani tudják a status quo fenntartását. Szerinte ez még igaz is lehet, és ennek alátámasztására példaként hozta fel Líbiát, ahol az erőskezű Moammer Kadhafi megölése után látványosan megbukott a demokráciaexport. Szakonyi Péter szerint Orbán Viktornak Törökországra van kihegyezve mondatainak első része.

“Itt nem csak arról van szó, hogy Törökország nélkül nincs megoldás, Marokkó nélkül sincs, Tunézia nélkül sincs, Líbia nélkül sincs” – tette hozzá.

M. Dobos Marianne felvetésére, hogy továbbra is fennáll az EU-Ankara szerződés, a Napi.hu főmunkatársa úgy vágott vissza, hogy a nyáron lett volna egy másik szerződés is, amit Magyarország megfúrt, és az EU pontosan ezekkel az országokkal állapodott volna meg. Szakonyi Péter szerint Magyarországnak egyértelmű álláspontot kellene képviselnie, mert ez jelenleg nem ismert.

Az elhangzotthoz Závecz Tibor hozzátette, abban a kormányfőnek igaza van, hogy Törökországot nem lehet megkerülni a migrációs jelenség kezelésében, de meglátása szerint a probléma az, hogy a tüntetők és az ellenzéki pártok háborús bűnökkel vádolták meg a török elnököt, így – emelte ki a a Závecz Research alapító-ügyvezetője – nem szabad összemosni a migrációs politikát és az emberi jogok képviseletét.

Folytatás és a teljes adás

Forrás: hirtv.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here