Csődöt jelentett a világ legízléstelenebb lakóparkjának építője

Képzeljen el 587 darab, teljesen egyforma, Loire-menti kastélyra hajazó, egymás szájába épített arabbarokk házat a semmi közepén. Hihetetlen, de nem azért csődölt be a beruházó, mert nem akadt vevő a cifra palotákra.

Az észak-törökországi Bulu tartományban, festői környezetben épült fel ez a minden képzeletet felülmúlóan ízléstelen, nyomokban bánffyhunyadi miliőt idéző lakópark. A beruházó török Sarot Group azt tervezte, 732 álkastélyt épít törökfürdőkkel, mecsettel, bevásárlóközponttal, úszómedencékkel, és a gazdag arabok le is csaptak a projektre – írta a Bloomberg.

350 villa már gazdára talált, a kastélyokért 370-530 ezer dollárt (100-150 millió forintot) fizettek, és az építész, Naci Yoruk szerint a Katarból, Bahreinből, az Egyesült Arab Emirétusokból és Szaúd-Arábiából érkező vevők voltak azok, akik ragaszkodtak a kastélyszerű külcsínhez.

A bíróság most csődeljárás alá vonta a Sarotot 27 millió dolláros adóssága miatt. A Sarot elnöke, Mehmet Emin Yerdelen szerint viszont a kialakult helyzetért nem ők, hanem a „pénztelen vevőik” a felelősek. „Kb. 7,5 millió dollárra várunk azokért a kastélyokért, melyet a Golf-öböl-beli vevőknek adtunk el – nyilatkozta Yerdelen. – Csődvédelmet kértünk, de a bíróság csődöt rendelt el. Meg fogjuk fellebbezni a döntést.

”Bár a bíróság elrendelte az építkezés azonnali lezárását, Yerdelen még reménykedik. „200 milló dollár a projekt értéke. Csak 100 villát kell még eladnunk, hogy kifizessük az adósságot.”

Forrás és további képek: hvg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here