Ciprus az EU segítségét kéri a sziget újraegyesítéséhez

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Ciprus ez Európai Unió nagyobb fokú, közvetlen részvételét kéri a két részre szakadt sziget újraegyesítéséhez – jelentette ki Nikosz Hrisztodulidisz csütörtöki berlini sajtótájékoztatóján.
„A jelenlegi geopolitikai környezetben – különösen az ukrajnai orosz inváziót követően – az ENSZ keretprogramjaim belül az EU-nak határozottan hozzá kell járulnia az újraegyesítésről szóló tárgyalásokhoz” – jelentette ki a ciprusi elnök a német kancellárnál, Olaf Scholznál tett bemutatkozó látogatásán, a megbeszélésük után tartott közös tájékoztatón.

Ciprus északi részére 1974-ben bevonult a török hadsereg, miután ciprusi görög puccsisták athéni támogatással átvették a hatalmat Nicosiában, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal.

A sziget északi részén 1983-ban létrejött a csak Ankara által elismert „Észak-ciprusi Török Köztársaság”.
1981-es csatlakozása óta Ciprus egészét a ciprusi görög kormány képviseli ez EU-ban. Az ENSZ égisze alatt az újraegyesítésről szóló béketárgyalások legutóbbi fordulója 2017-ben kudarcba fulladt.

Hrisztodulidisz szerint „az EU-nak rendelkezésére állnak azok az ösztönző erők és eszközök, amelyek a ciprusi nép, a görög és török ciprusiak, Törökország és az Európai Unió közös megegyezésén alapuló megoldáshoz vezethetnek”. „A Ciprusi Köztársaság európai uniós tagállam, a ciprusi kérdés uniós kérdés is, annak rendezése pedig közvetlenül érinti az Európai Uniót” – szögezte le az elnök.

Forrás: hirado.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here