Büntetőeljárás indult az ügyvédek ellen terrorszervezeti tagság miatt

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökországban a nyolc jogászt terrorszervezeti tagsággal vádolják.

Büntetőeljárás indult Törökországban Abdullah Öcalannak, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) börtönben raboskodó egykori vezetőjének ügyvédei ellen – közölte kedden a kormányközeli Demirören Haber Ajansi hírügynökség. A nyolc jogászt terrorszervezeti tagsággal vádolják. A gyanú szerint ügyvédi hivatásuk leple alatt utasításokat és üzeneteket továbbítottak Öcalantól a terrorszervezetként nyilvántartott PKK-nak.

A török ügyészség fejenként 15 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását követelte az ügyvédek ellen. A perbe fogott jogászok tagadták az ellenük felhozott vádakat, és felmentő ítéletet követeltek. Öcalant 1999-ben árulás, gyilkosság és terrorszervezet alapításának vádjával vádjával halálra ítélték, de az ítéletet a halálbüntetés törökországi eltörlését követően, 2002-ben életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták. A kurd vezető azóta elszigetelten raboskodik a Márvány-tengeren található Imrali börtönszigeten.

Öcalan ügyvédei tavaly panaszt nyújtottak be az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), mert nem tudtak védencükkel érintkezni. A PKK 1984 óta fegyveres felkelést folytat a zömmel az ország délkeleti részén élő kurd kisebbség függetlenségéért, s ennek azóta több tízezer halálos áldozata volt.

(Kiemelt kép illusztráció: Van tartomány, 2021. augusztus 19. Épülő határfal a török-iráni határ mentén a törökországi Van tartományban 2021. augusztus 19-én. Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában az államfői kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján az Afganisztán felől fenyegető újabb migránshullámmal összefüggésben elmondta, hogy országának nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa “migránsraktárává” válni. A török vezető jelezte, hogy országa erősen zárja majd a határait, és a jelenleg a területén tartózkodó illegális migránsokat haza fogja küldeni.

Forrás: 168.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here