Börtönbüntetést kapott a török újságírónő a volt miniszterelnök máltai cégügyeinek firtatása miatt

Több mint egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Pelin Ünker török újságírónőt rágalmazás és sértegetés miatt – írja a Guardian.

A Paradise Papers nemzetközi dokumentum- és tényfeltáró projektben aktív részt vállalt Ünkert azért ítélték el, mert a bíróság szerint hamis állításokat fogalmazott meg Binali Yildirim volt kormányfő és fiai máltai offshore cégügyeiről.

Yildirim, Recep Tayyip Erdogan államfő jobbkeze, 2016 és 2018 között volt Törökország miniszterelnöke, jelenleg a török nemzetgyűlés fő szónoka.

Ünker fellebbezett. Azt nyilatkozta a kihirdetés után, hogy semmi olyat nem írt, ami alapján a rágalmazás megállna, és azzal védekezett, hogy még a Yildirim-család is elismerte, hogy a máltai üzleteikről szóló cikkei pontosak, hogy létező cégekről van szó, amelyeknek ők a végső haszonélvezői. Ezzel együtt nem lepte meg az ítélet, ami szerinte már akkor megszületett, amikor meggyanúsították.

Ünker bevonulásával 68 másik újságíróhoz csatlakozik majd, akik valamely török fegyházban ülnek. Sehol máshol a világon nincs ennyi újságíró rács mögött a Committee to Protect Journalists szerint.

Forrás: 444.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here