Böhmermann vs. Erdoğan: megkezdődött a per Németországban

bohmermanMegkezdődött a Jan Böhmermann német humorista ellen Recep Tayyip Erdoğan török államfő által indított per Németországban. A török elnök ügyvédje szerint a szerző a művészet szabadságával visszaélve rasszista, emberi méltóságot nem tisztelő módon ábrázolta Erdoğant. Böhmermann ügyvédje szerint a szerző szándéka nem a becsületsértés volt, hanem a politikai szatíra határainak kipuhatolása.

Elkezdődött szerdán Németországban a Recep Tayyip Erdoğan török államfő által indított polgári per Jan Böhmermann német humorista, televíziós műsorvezető ellen, aki egy szatirikus versében kigúnyolta a török elnököt.

A hamburgi tartományi bíróság szellemi alkotásokkal és sajtóügyekkel foglalkozó tanácsa előtt egyik fél sem jelent meg, helyettük jogi képviselőjük folytatott szópárbajt. Hírportálok beszámolói szerint az alkotás nyilvános előadásának megtiltásáért perelő török államfő ügyvédje sértegetésorgiának nevezte Jan Böhmermann gúnyversét – amelyben Recep Tayyip Erdoğan a többi között kecskével fajtalankodó, gyermekeket bántalmazó, vallási és nemzeti kisebbségeket elnyomó önkényúrként jelenik meg –, és úgy vélte, a szerző a művészet szabadságával visszaélve a maradi, műveletlen, ösztönlényként élő török férfi „prototípusaként” akarta beállítani a török vezetőt, ami nemcsak rasszista felfogásra vall, hanem az emberi méltóság tiszteletének hiányát is mutatja.

Folytatás

Forrás: media.mandiner.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here