Betilthatják az amalgámtömést

Török kutatók 60, nem fogszuvasodás miatt eltávolított fogba ültették be a kérdéses tömést. Ezeket három csoportra osztották: egy részük 1,5, egy részük pedig 7 Teslás térerejű MR-ben töltött el húsz percet, míg a maradék kontrollcsoportként szolgált, és semmilyen vizsgálatnak nem vetették alá. Mint kiderült, a 7 teslás gép körülbelül négyszer akkora higanymennyiséget szabadított fel és juttatott a nyálba, mint a kisebb mágneses térerő (1,5 T) vagy az a higanymennyiség, amennyi a kontrollfogakból a nyálba jutott.

Korlátozzák az amalgámtömések használatát az EU országaiban: terheseknél, szoptató anyáknál és 15 év alattiaknál júliustól nem használhatják a fogorvosok ezt az anyagot.

Az amalgámtömések használata évek óta visszaszorulóban van. Korábban főként azért használták szívesen, mert olcsón előállítható, jól formázható és viszonylag tartós anyagnak bizonyult, ugyanakkor több kutatás alapján is azt feltételezték, hogy az amalgámból higany oldódhat, amely a szervezetben felhalmozódva súlyos egészségügyi kockázattal jár. Európában 2018 júliusától új szabályozás lépett életbe: terhes nőknél, szoptató anyáknál és 15 év alatti fiataloknál tilos a higanyos amalgámtömés használata – írja a PharmaOnline.
Az MR-vizsgálat oldhatja a higanyt

A tiltás egyik oka egy közelmúltban végzett vizsgálat, mely szerint a mágneses magrezonanciás képalkotó vizsgálat (MR) higanyt szabadíthat fel az amalgámtömésekből, elsősorban akkor, ha az nagyobb mágneses térerő alkalmazásával jár.
Bár a nagyobb térerejű gép jól láthatóan oldotta a higanyt, amely a nyálba kerülve a szervezetbe jutott volna, a kisebb teljesítményű gép esetében ezt nem tudták kimutatni. A kutatók hangsúlyozták, hogy a mindennapi diagnosztikában használt MR-készülékek mágneses térereje általában nem éri el a 7 Teslát. Az Európában életbe lépő szabályozás még csak az első lépés a problémás tömés kivezetése felé. A higany toxikus hatásai miatt 2030-ra az amalgámos töméseket teljesen ki akarják vonni a fogorvosi használatból az EU-ban.

Forrás: www.hazipatika.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here