Betilthatják a török parlament harmadik legnagyobb pártját

Kép forrása: en.wikipedia.org

Egy török államügyész szerdán Ankarában eljárást indított az alkotmánybíróságnál a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) bezárása érdekében – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Bekir Sahin vádirata szerint a HDP tagjainak kijelentései, megnyilvánulásai az állam és a nemzet egységének megbontására, valamint megdöntésére irányulnak.
A török vezetés a HDP-t évek óta annak a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a politikai kirakataként kezeli,

amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. Ankara különösen a 2016-os katonai puccskísérlet utáni tisztogatások keretében kezdett el fokozottan fellépni a párt társelnökei, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen, miközben a kormányzat nem a HDP-t teszi felelőssé az összeesküvésért.

A kurdbarát párt számos tagja továbbra is előzetes letartóztatásban ül, mert a legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

A HDP tagadja, hogy közvetlen kapcsolata volna a PKK-val. A párttal szembeni indulatokat a legutóbb az korbácsolta fel, hogy február közepén török katonák a PKK által elrabolt tizenhárom török állampolgár holttestére találtak rá egy észak-iraki barlangban.

Szerdán korábban a török parlamentben a HDP újabb képviselőjét fosztották meg mandátumától. Ömer Faruk Gergerlioglunak azt követően kellett távoznia a törvényhozásból, hogy egy, a fellebviteli bíróság által is terrorpropagandának minősített 2016-os Twitter-bejegyzése miatt két és fél év börtönbüntetéssel sújtották. Az ítéletet szerdán olvasták fel a parlamentben, amivel a kurdbarát párt székeinek száma 55-re csökkent a 600 fős törvényhozásban. A képviselők mentelmi jogát még 2016 első felében törölték el Törökországban.

A török biztonsági erők és a PKK közötti többévtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

Forrás: mandiner.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here