Befuccsolt a Disneylandre hajazó giccses villapark, de a szájkosár miatt hallgat a török sajtó

Dúsgazdag arabokra számított a török építőipari óriás, amely Erdogan elnök jóvoltából futott fel. A Sarot 731 luxusvillát tervezett eladni. A Disneyland stílusában épült kis kastélyok 500-600 ezer dollárba kerültek. Csakhogy lement az olaj ára, és a dúsgazdag arabok az Öbölből közölték: nem tudnak fizetni, ezért aztán befuccsolt a 200 millió dolláros üzlet.

A több mint 350 felépült villa teljesen üresen áll. A Sarot ellen megindult a csődeljárás. Az alelnök mégiscsak bizakodó, „októberben befejezzük az építkezést” – közölte a párizsi Le Figaro tudósítójával. Mert, akit Erdogan elnök támogat, az nem veszhet el. Közben tavaly a török építőipar teljesítménye 5,3%-kal csökkent. Nem véletlenül, az Erdogan-korszakban rohamtempóban épülő lakások felében nem lakik senki sem.

A számok

Erdogan 2003-ban jutott hatalomra, azóta 16,5 millió lakás épült. Nyolcmillióban nem lakik senki sem. A török líra az értékének csaknem a felét elveszítette. Közben viszont Erdogan elnök kedvencei tovább gazdagodnak. Minderről a szigorúan ellenőrzött sajtóban nemigen lehet írni. Ha valaki mégiscsak megpróbálja, akkor könnyen úgy járhat, mint az az újságírónő, aki leleplezte a miniszterelnök offshore számláit.

Fontos köztisztviselő megsértése miatt 13 hónap és 15 nap börtönre ítélte a bíróság Törökországban a német közszolgálati Deutsche Welle tudósítóját, akinek ezen kívül még 8600 líra pénzbüntetést is be kell fizetnie az államkincstárba (ez mintegy 1370 eurót jelent). Pelin Unker szerint várható volt az ítélet, mert Törökországban manapság ez a sorsa egy újságírónak, ha megír valamilyen kínos pénzügyi visszaélést a hatalom valamelyik fontos emberéről.

Miért van Yildirim miniszterelnöknek és két fiának öt offshore cége Máltán?

Eziránt tudakozódott az újságírónő, amikor még az ellenzéki Cumhuriyet lap munkatársa volt. Nem magányos akció volt ez, hanem a híres Panama papers-botrány része. Sok európai lap összefogásával, hosszú kutatómunka után listát tettek közzé azokról a politikusokról, gazdasági vezetőkről és hírességekről, akik panamai ügyvédi irodák segítségével dollármilliókat mentettek offshore számlákra külföldön. Nagyon sokan – mint Binali Yildirim miniszterelnök is – közeli rokonaik nevére nyitottak offshore számlákat.

Folytatás

Forrás: hvg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here