Befogadták a megtorlás elől menekülő török NATO-katonákat

Legalább száz török NATO-katona kért menedéket Hollandiában, Belgiumban és Németországban a tavaly júliusi törökországi puccskísérlet óta – hozta nyilvánosságra a NOS holland közszolgálati televízió a február 14-én, kedden közzétett felmérésének eredménye alapján.
Az érintett katonák nem tartózkodtak hazájukban, hiszen ahhoz a mintegy 700 török katonához tartoztak, akik a NATO különféle létesítményeiben teljesítettek szolgálatot. A török védelmi minisztérium a meghiúsított puccskísérlet után két hónappal közzétett egy listát négyszáz, hazaárulással vádolt katona nevével. Őket korábban levélben szólították fel hazatérésre. Egy részük nem mert engedelmeskedni, mert félt, hogy otthon őrizetbe veszik. A török kormány akkor közölte, hogy akik nem térnek vissza három hónapon belül, elveszítik állampolgárságukat.

A török kormány egyik szóvivője a holland NRC című napilapnak adott nyilatkozataiban biztosította a katonákat, hogy hazatérésük esetén tisztességes bírósági eljárásban részesülnének. Ankara „elfogadhatatlannak” tartotta, hogy Hollandia menedéket nyújtson számukra.

A holland bevándorlási hivatal adatai szerint tavaly 235-re nőtt a menedékkérő török állampolgárok száma Hollandiában, Belgiumban viszont megháromszorozódott a számuk, 736-ra emelkedett. Németországban 2014 és 2016 között 2000-ről 5700-ra nőtt a menedékjogot kérő török állampolgárok száma.

A NOS által megkérdezett katonatisztek tagadták, hogy közük lenne a puccskísérlethez vagy az Ankara által az államcsíny megszervezésével vádolt Fethullah Gülen muzulmán hitszónokhoz. A meghiúsult puccskísérlet óta a hadsereg, a rendőrség, a bíróság és a közigazgatás tagjainak tízezreit tartóztatták le vagy függesztették fel beosztásukból. A külföldön tartózkodó nyugalmazott tisztek és a török diplomaták egy része is menedékjogot kért számos európai országban.


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here