Az USA és Törökország elvi megállapodást kötött egy „biztonsági zóna” kialakításáról a szíriai kurdok területén

„Elvi megállapodást” kötöttek szerdán délután az Amerikai Egyesült Államok és Törökország képviselői, amelyben leszögezik, a két NATO ország „közös katonai parancsnoki központot alakít ki egy, a jövőben Szíriában kijelölendő biztonságos zóna meghatározása érdekében.”
A megállapodást török részről Hulusi Akar védelmi miniszter, amerikai részről pedig az Európai Szövetséges Főparancsnokság vezetője, Tod Wolters, az amerikai légierő tábornoka kötötték meg, de mindkét fél csak kevés részletet tárt a tervből a nyilvánosság elé.

Annyi azonban így is kiderült, a tárgyalások alapja egy, a szír határ mentén kialakítandó, 400 kilométer hosszú „biztonsági zóna” terve képezné a most Rozsava, a kurd szocialista népállam által ellenőrzött területeken. A zónát semlegesnek minősítené a megegyezés és oda egyik hadsereg sem léphetne be.

Arról azonban a megegyezés nem szól, vagy nem nyilvánosan szól, hogy a zónára tett amerikai javaslat, amely szerint azt nem a török hadsereg ellnőrizné, és 5 kilométer mélye demilitarizált, 9 kilométer mélyen pedig a nehézfegyverektől megtisztított kerületek lennének, végül belekerülhet-e a megállapodásba.

Törökország előzetesen ezt az ajánlatot teljes mértékben elutasította, az USA hadseregének vezetői viszont abba nem mennének bele, hogy a törökök teljes ellenőrzést szerezzenek a Rozsavával közös határszakaszon.

Ami pedig még ennél is fontosabb, a megállapodás a zónában élő szíriai népeknek – kurdok, arabok, asszírok – lenne a legrosszabb. Rozsava városszerkezete ugyanis úgy épül fel, hogy a demilitarizált zónába esne a szabad kantonok népesebb városainak szinte mindegyike, így a 2014 októberében az Iszlám Állam ellen védekező Kobánit is ki kellene ürítenie a YPG-nek.

A népállam hírszolgálata, az ANF már közölte, az ilyen tervek a YPG/YPJ számára elfogadhatatlanok.
Törökország a YPG-t a saját területén is aktív Kurdisztáni Munkáspárttal azonosítja, és így kurd terrorszervezetnek, „banditáknak” minősíti őket. Így Ankara célja továbbra is az maradt, hogy a szíriai határmenti területeken a kurd autonóm tartományt a gyakorlatban felszámolja, erre pedig egy általa, mint NATO-hadsereg által ellenőrzött „biztonsági zóna” is megfelelne.

Folytatás

Forrás: merce.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here