Az „új Boszporusz” miatt áll a bál Isztambulban

Isztambul ellenzéki polgármestere minden lehetséges jogi eszközzel meg akarja akadályozni, hogy a kormány egy, a Boszporusszal párhuzamos hajózható csatornát építsen a Márvány- és a Fekete-tenger között, mert az szerinte tönkretenné a 15 millió lakosú nagyváros “évezredes” ivóvízbázisát.

Ekrem Imamoglu szerdán másfélórás beszédben ostorozta Recep Tayyip Erdogan elnök “katasztrófaprojektjét”, amely – mint mondta – több millió hektár erdő és szántóföld elvesztésével is járna.

A 45 kilométeres csatorna keresztülszelné az Isztambultól nyugatra fekvő Salzlidere-duzzasztógátat és közel haladna el az attól északra fekvő Terkosi-tóhoz, Imamoglu szerint sós tengervízzel szennyezve el azt a két vízbázist, amely együtt Isztambul ivóvízszükségletének csaknem egyharmadát fedezi. A polgármester szerint emellett a mesterséges víziút egy szigeten “ejtené csapdába” a város európai, földrengésveszélyes részén élő 8 millió embert.

A csatornát a kormány építené, de a beruházás a városnak is rengeteg pénzébe kerülne – mondta Imamoglu, akinek beszédét országszerte élőben közvetítették tévécsatornák.

Folytatás >>>

Forrás: hvg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here